teeltgeluid

'Middenprijs aubergine ligt 13,5 cent lager dan vorig jaar'

"We proberen met oogsten in een ritme te blijven om de plantbelasting niet te hoog op te laten lopen. We proberen iedere week twee keer rond te gaan met oogsten", zegt Tom Bos in Vierpolders. Afgelopen weken is de productie (ras Beyoncé, onderstam Maxifort) hoog opgelopen.

We hadden een week van 2,7 kilo per vierkante meter. In week 24 was het 2,5 kilo maar nu tempert het weer dus zal het wel minder worden. Het voordeel van twee keer rond gaan is ook dat de werkverdeling door de week beter wordt. De piek in het begin van de week is dan lager. Het gemiddeld vruchtgewicht is nu gemiddeld 360 gram. Op een van de locaties liep de productie lange tijd achter op vorig jaar terwijl er toch drie weken eerder is geplant. Maar dat is de laatste tijd goed bijgetrokken. We lopen nu voor op vorig jaar. Maar met de prijsvorming gaat het helaas slecht dit jaar. De middenprijs is nu 63 cent per kilo. Dat is 13,5 cent lager dan vorig jaar.

Sterk sturen op licht

De kwaliteit is erg goed maar de laatste weken is het percentage kromme vruchten opgelopen naar 3,5 procent, zodat er meer klasse 2 wordt aangevoerd. "De bloem is net wat hoger boven het blad aangelegd waardoor de vrucht klem groeit in de bladoksel. Dat is wel zonde. Het is te weinig om er apart op een kar doorheen te gaan om ze goed te hangen. En het valt niet mee dat de draaiers of oogsters dat er tussendoor doen."
Door het wisselende weer kan de klimaatinstelling van dag tot dag erg verschillen. "Ik stook sterk met het licht mee. Op een donkere dag doe ik het rustig aan en hou ik overdag 20,5 graden aan plus een lichtverhoging. Maar op een zonnige dag houd ik na 16.30 uur nog 3 tot 4 uur een ruimtetemperatuur aan van 30 graden en gaat de voornacht van 16 graden pas bij zonsondergang in. De nachten zijn nog prettig koel. Het nadeel is wel dat we wekelijks nog 0,6 tot 0,7 kuub gas per vierkante meter verstoken want schermen is natuurlijk geen optie meer."

Gezond gewas

Het gewas is nog erg gezond. Anders dan vorig jaar is overmatige wortelgroei erg goed binnen de perken gebleven. "Dat is toch vooral het gevolg van goede ontsmetting tijdens de teeltwisseling en nieuwe stekers." Aan plagen is er van alles (bladluis, spint, wittevlieg, trips) aanwezig Maar er is ook van alles uitgezet: Phytoseiulus, californicus- en swirskii- roofmijten, sluipwespen tegen bladluizen, Encarsia, monderensis en Orius.  "Er zijn minimaal schadelijke wantsen, dus het gaat nog goed. Je ziet nu wel meer trips binnen komen. In een afdeling heb ik er al een keer tegen gespoten met Nocturne."

Of registreer je om te kunnen reageren.