teeltgeluid

'Je moet aubergineras 10-122 generatief blijven sturen.'

"Ik ben best wel tevreden maar het gaat niet vanzelf", zegt Piet van Onselen in 's-Gravenzande. Hij teelt dit jaar voor het eerst en als enige aubergineteler het nieuwe ras RZ 10-122 op de hele tuin.

Begin april zei ik nog dat het gewas zo mooi generatief stond, maar daarna volgden een paar weken met producties onder 2 kilo per vierkante meter. Daardoor werd het gewas toch weer behoorlijk groeikrachtig en moest ik het flink op zijn kop geven om hem generatief te houden. Ook nu neemt de groeikracht van het gewas weer wat toe ondanks de ruime productie van 2,5 kilo per vierkante meter van vorige week (week 20) en ongeveer 2,1 kilo per vierkante meter in deze week. De kunst is de groeikracht om te zetten in productie. Je moet hem generatief blijven sturen. Maar in potentie is er meer uit te halen bij zo'n ras.

Grote DIF

Om generatief te sturen worden grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur aangehouden. Al vroeg in de middag mag de kastemperatuur flink stijgen met een piek van 30 graden aan het eind van de dag. De voornacht staat op 15,5 graden en de nanacht op 19 graden (gaat om 2 uur in). De gemiddelde nachttemperatuur is zo 17,5 tot 18 graden. Aan de ec van de mat en druppelwater is niets veranderd. De kwaliteit is perfect dus er is geen enkele reden om de ec te verhogen. Het gemiddeld vruchtgewicht is nu 370 gram en in de 'inhaalronde' van dezelfde week 340 á 350 gram.

Kromme vruchten voorbij

Een maand lang moesten er vrij veel (5 tot 6 procent) kromme vruchten worden uit gesorteerd maar dat lijkt nu voorbij. Deze week is het percentage kromme vruchten gehalveerd. Je ziet het bij meer rassen in het voorjaar, ook bij Beyoncé. De stamvruchten groeien zich dan gemakkelijk klem in de bladoksels zeker als de kop van de plant wat sterker is. De kwaliteit van de vruchten is nog steeds perfect. Wat we nu oogsten is gezet bij veel licht. Een paar weken geleden waren de vruchten kwetsbaarder. Je moet dan erg goed oppassen voor handlingschade. Om de maand wordt de kop uit de langste stengels gehaald. Bij de laatste ronde gebeurde dat bij circa 20 procent van de planten. Hiermee moet worden voorkomen dat er aan het eind van de teelt een dakje gemaakt moet worden.

Zwarte trips komt opzetten

Bij de opbouw van het biologische evenwicht zijn er weinig problemen. De spintroofmijten zijn goed aangeslagen. Vanaf begin april zijn de spint-roofmijten wekelijks pleksgewijs uitgezet op plaatsen die door de draaiers gemarkeerd werden. Deze week worden voor het eerst volvelds roofmijten uitgezet. Eerder heeft geen zin als je nog te weinig spint hebt. Wittevlieg is er nauwelijks. Wel komt de zwarte trips nu opzetten, toch weer eerder dan vorig jaar. Waarschijnlijk blijft hij over in de grond van de kas. Het vervelende van deze trips is dat de roofmijt A. swirskii hem niet bestrijdt. De enige mogelijkheid is een behandeling met Tracer. Ook zijn de eerste matten met 'crazy roots' gevonden, maar ernstig is het niet. Stel dat het aantal nog twee keer verdubbeld. Dan is het nog niets vergeleken met de aantasting die we een aantal jaren geleden hadden.

Of registreer je om te kunnen reageren.