weblog

Hopeloos uit: klagen over lichthinder

Klagen over lichthinder, het zou weer kunnen nu het vroeg donker wordt. Maar wie doet dat nog?

Ik maakte vorig weekend een wandelingetje. Naar de pier van Hoek van Holland, een eindje het strand op tot aan strandtent Zomertijd en weer terug door de duinen. Het begon donker te worden, maar dat is nog steeds een relatief begrip in het Westland. De zon gaat hier nog steeds vrolijk aan twee kanten onder: boven zee én boven land. En als het dan boven zee echt donker wordt, dan lijkt het boven land alleen maar lichter te worden.

Mijn vrouw wilde van me weten hoe dat zat. Daar waren toch regels voor?

Jazeker. Tot zeven uur 's avonds mag het licht nog wat naar boven stralen, daarna moet het uit of afgeschermd. En wie extra fel licht heeft hangen, die moet het scherm ook tussen zonsondergang en 19 uur dicht hebben.

Zeg ik uit mijn hoofd. Even nakijken. Activiteitenbesluit artikel 3.56 tot en met 3.59. Klopte aardig. Extra fel is 15 duizend lux of meer. Kennelijk houden de tuinders zich de laatste paar jaar aardig aan de regels, want er is lang niet zoveel ophef meer over als pakweg tien jaar geleden.

Westlanders waren sowieso wel wat gewend. Toen ik er nog woonde had ik er veel plezier van als ik na een avondje stappen in licht benevelde staat over achteraf tuindersweggetjes naar huis fietste en wel wat extra licht kon gebruiken om niet in een sloot in te slingeren. Nu in die Hoekse duinen vond ik het ook wel een geruststellend idee, want gingen er vroeger niet rare verhalen over wat er zich daar buiten het zicht van de goegemeente wel afspeelde?

Vreemde taferelen

Nou, dát er zich inderdaad nog steeds vreemde zaken afspelen, dat werd deze week duidelijk. Westlanders zijn wel wat gewend, maar de lichtverschijnselen die tussen 's-Gravenzande en Hoek van Holland de hemel dan weer paars, dan weer oranje, dan weer roze kleurden en dan weer als verlicht door een gigantische gasvlam, deden menigeen naar het mobieltje grijpen. De Westlandse Omroep Stichting kreeg er kiekjes een paar binnen.

Het vermoeden was dat dit noorderlicht werd veroorzaakt door een tuinder die met zijn led-lampen aan het experimenteren was. Wat het deed voor de Westlanders die juist op dat moment in licht benevelde toestand door het betreffende gebied fietsten blijft onbekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.