teeltgeluid

'Mucor is geen enkel probleem ondanks de trips'

"Alles staat in het teken van de wittevliegbestrijding. Het sluimert het hele jaar al maar sinds half augustus is de druk verder toegenomen", zegt Peter Boekestijn in De Lier. Het ras Beyoncé staat erom bekend gevoelig te zijn voor Mucor.

Na goede ervaringen bij collega's heeft hij ervoor gekozen voor het eerst sinds jaren geen Macrolophus te in te zetten bij de biologische bestrijding. "Maar met die gevoeligheid valt het erg mee. We hadden deze zomer ook trips en hebben toch helemaal geen Mucor gezien. Als trips al geen problemen geeft is het klimaat blijkbaar heel goed om Mucor te voorkomen." Hoewel hij veel swirskii en sluipwespen heeft ingezet hebben de biologische bestrijding het niet kunnen redden. "Het biologische middel Botanyguard heeft lang goed gewerkt maar we gaan nu toch een paar cycli met Oberon spuiten."

Open paden scheelt veel arbeid

Het gewas staat er nog goed bij, op de paar hoekjes met 'vette' planten na. "De zetting is goed en het groeit lekker." De productie is in de afgelopen weken wel behoorlijk afgenomen. "In week 32 knipten we nog 1,75 kilo per vierkante meter. In week 34 was dat nog maar 1,3 kilo. Dat komt niet alleen door de kou en het gebrek aan licht van de laatste weken. Met dat hete weer in juli hebben we ook best wat zetting verspeeld."
Het gewas van Beyoncé blijft korter dan hij gewend is van Bartok en daarvoor Jaylo. "Zeker in de kas van 6 meter hoog blijft er genoeg ruimte voor de rest van seizoen." Een keer in de drie weken wordt er een rondje gewasverzorging gedaan. De langste dieven worden getopt en de langste takken tussen het gewas gestopt. Lege takken worden er helemaal uitgehaald. "Open paden schelen veel in de oogstprestatie."

Nat slaan voorkomen

Op donkere dagen staat de luchtinstelling op 20 graden en staat er een minimumbuis in van 37 graden. "Op zonnige dagen kun je nu goed klimaat maken. Tussen 9.30 en 12 uur gaat de kastemperatuur naar 25 tot 27 graden. Aan het eind van de middag, als de felheid van de zon af is, mag het 30 graden worden." De voornacht staat ingesteld op 16 graden. Van middernacht tot zonsopgang wordt opgestookt naar 20 graden. Vanaf zonsopgang gaat er 1 graad van de luchtinstelling af om natslaan te voorkomen.
De watergift begint al later en stopt eerder: bij mooi weer tussen 9 en 17.30 uur, bij donker weer tussen 10 en 14.30 uur. "Je kunt niet meer op de automaat watergeven. Het is vooral handwerk geworden." Boekestijn doseert maximaal CO2 tussen 2 uur na zonsopkomst en 2 uur voor zonsondergang. "We geven 250 kilo per hectare per uur met de ketel, aangevuld met Ocap-CO2. De wkk ging afgelopen winter verloren bij een explosie en brand. Ik laat de wkk niet meer repareren want voorlopig gaat dat geen geld meer opleveren."

Of registreer je om te kunnen reageren.