weblog

Tomatoworlds Healthy Food Academy als reality check

Een Healthy Food Academy middenin het Westland. Best gewaagd voor de foodies.

Tomatoworld start morgen en zaterdag met de Healthy Food Academy. Met allerlei leuks en lekkers en interessants én met een rijtje bekende namen proberen de mensen van de Westlandse 'belevingswereld' van de Nederlandse glastuinbouw en tomaat in het bijzonder foodies naar Honselersdijk te lokken.

Morgen komt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Nationaal Programma Preventie ten doop houden en tegelijkertijd het startschot lossen voor de HFA. Dat nationaal programma is het plan van het kabinet om Nederland bewuster te maken van gezonde voeding.

Dat lijkt niet echt nodig. Want de media-aandacht voor gezonde voeding is bepaald niet onderontwikkeld. Kookprogramma's op tv zijn talrijker dan ooit met als toppunt natuurlijk de mede in het Westland bedachte themazender 24 Kitchen. Kookboeken zijn niet aan te slepen door boekhandels en bol.com. Foodblogs doen het goed op internet. En in de supermarkten en de speciaalzaken gaan de al dan niet exclusieve superfoods van de hand tegen elke prijs, en dan bedoel ik vooral tegen verbijsterend hoge prijzen voor bijvoorbeeld een onsje chiazaad of goji bessen.

Maar het is ook heel erg nodig, meer bewustzijn. Want obesitas en hoogstens anderhalve man en een paardenkop die de aanbevolen 2 ons groente en twee stuks fruit weet te halen.

Het is heel dapper van Tomatoworld dat het een brug probeert te slaan tussen de hippe foodies en het bepaald niet hippe Westland. Een reality check voor de stadse romantici is natuurlijk nooit weg: iedereen mag en moet weten hoe de echte tuinbouw in zijn werk gaat en dat het voor de smaak en gezondheid van een tomaat of om het even welke groente geen fluit hoeft uit te maken dat het groeit in een grote kas.

En dat er verder ook nog een Wilfred Genee, een kris Verburgh (van de Voedselzandloper), auteur Suzanne Poot en chefkok Leonard Elenbaas aan te pas moeten komen om de aandacht te trekken, vooruit, dat hoort erbij.  Als ze maar komen, die gezondheidsfans.

Of registreer je om te kunnen reageren.