teeltgeluid

'Het ongedierte loopt dit jaar ook een maand voor'

"Het gewas van Beyonce staat er geweldig op. Het groeit goed, de bladeren zijn door de CO2 zo dik als leer en de plant werkt gigantisch op zijn vruchten. We worden begraven onder de aubergines", zei Peter Boekestijn in De Lier vorige week.

In week 16 knipte hij al 2 kilo per vierkante meter, vorige week was het wat minder doordat hij op tweede paasdag niet oogstte, maar deze week zal de productie zeker weer tussen 2 en 2,5 kilo per vierkante meter liggen. "We liggen al een paar kilo voor op vorig jaar door de geweldige groeiomstandigheden. Helaas zijn de prijzen ook nog nooit zo slecht geweest. Voor zulke prijzen kunnen we ze echt niet telen."

Uitstekend houdbaar

Hij oogst nog steeds twee van de drie afdelingen twee keer per week (5/3). "Maar als ze te grof dreigen te worden gaan we overal twee keer per week rond." Dat gebeurde ook net voor Pasen. "De dagprijzen gingen toen bovendien onderuit dus het was knippen, knippen, knippen." Het gemiddeld vruchtgewicht ligt in de eerste helft van de week rond 385 gram en in de tweede helft 50 gram lager. De kwaliteit is het hele jaar al goed. "Er mankeert helemaal niets aan. Ik was een doos aubergines vergeten in de schuur. Na anderhalve week was er nog niets mis mee, dus de houdbaarheid is ook uitstekend."

'Gewas niet naar de knoppen helpen'

Boekestijn teelt nog steeds op snelheid. Overdag gaat de kastemperatuur vlot naar 25 graden (rond 11.30 uur), maar daarna mag hij pas 4 uur voor zonsondergang verder oplopen tot 30-31 graden. "Ik wil met scherpe zon het gewas niet naar de knoppen helpen." De voornacht staat ingesteld op 15 graden. "Dat is puur voor het zwellen van de vruchten. Ook de bloemen blijven zo perfect. Beyonce vraagt gewoon om een sterk generatieve sturing." De concentratie van 700-800 ppm CO2 overdag helpt daar ook bij. Hij doseert hiervoor per uur 250 tot 300 kilo CO2 per hectare uit de ketel en van Ocap. Vanaf 4 uur voor zonsopgang stookt hij op naar 19 graden met 1 graad per uur. "Bij Beyonce moet je natslaan echt voorkomen." De verwarming draait volledig op de ketel. De WKK is na de brand van afgelopen winter vooralsnog niet in gebruik. "De ketel is berekend op 5 hectare dus hij kan het op zich prima aan." De watergift gaat in grote beurten van 250 milliliter. "Op donkere dagen wil ik nauwelijks drain realiseren maar met veel zon wordt dat al gauw 25 procent." De ec van het druppelwater is 2,8 , de mat-ec is rond 3.

Gewapend met gasbrander

Het gewaswerk is nu standaard. Eens in de drie of vier weken wordt een rondje gedraaid en getopt. De kop haalt Boekestijn er niet uit. "Ik wil de balans in de plant niet verstoren en de kas is waarschijnlijk hoog genoeg." In de gewasbescherming is het redelijk onder controle, maar het gaat niet van zelf. "Je moet erbovenop zitten want het ongedierte loopt ook een maand voor, zowel binnen als buiten." Zo heeft hij half maart al Pirimor rookbussen aangestoken tegen boterbloemluis en onlangs een rondje koppen gespoten met Floramite tegen spint. Ook  loopt hij regelmatig met de gasbrander door de haarden met wittevlieg. "Ik denk dat de biologie het snel gaat overnemen. Je ziet nu volop door encarsia en erethmocerus geparasiteerde poppen. Het barst ook van de swirskii: wel 15 tot 20 per bloem." Tegen trips heeft hij langs de gevels en de betonpaden Orius uitgezet. "Die staan te trappelen tot ze de eerste trips kunnen pakken."

Of registreer je om te kunnen reageren.