teeltgeluid

'Belgen moeten kerstverlichting uitdoen maar stroomprijs blijft tegenvallen'

Peter Boekestijn in De Lier heeft de nieuwe aubergines op 3 november gezaaid. Hij gaat op 15 december het hele bedrijf van 4,3 hectare volplanten met het ras Beyoncé en onderstam Kaizer.

"Die combinatie van Beyoncé en Kaizer is me goed bevallen. Het hele najaar heb ik geen rotje gehad omdat het gewas goed generatief is gebleven. De onderstam staat erom bekend dat hij bij de weggroei ongeveer de groeikracht van Maxifort levert, maar in het najaar het gewas wat makkelijker generatief stuurt. "

Minder nat beginnen

Hoewel het gewas dit jaar erg weinig overmatige wortelgroei heeft gehad, is bij de teeltwisseling als eerste de kas gefogd met 'freebac', een desinfectiemiddel op basis van waterstofperoxide. Daarna zijn alle stekers verwijderd en in een chloorbad ontsmet. "Het is wel veel werk, maar inmiddels weten we dat een ruimtebehandeling de stekers niet voldoende schoonmaakt en ontsmet." Nadat de stekers weer terug waren gezet zijn de stroken loopfolie uitgerold, de nieuwe steenwolmatten neergelegd en de druppelslangen aangekoppeld. Daarna worden de matten gevuld en uitgedraineerd voor het planten. "Voor het lage niveau van overmatige wortelgroei is het belangrijk geweest om vanaf het begin minder nat te telen. Soms moet je gewoon 4 of 5 dagen geen water geven. Ik weet zeker dat dat afgelopen teelt het verschil gemaakt heeft."

Folie als verzekering

Bovenin de kas hangt al het vaste folie met perforaties van 20 bij 20 centimeter. Normaal gesproken ligt het er minstens vijf weken in vanaf de plantdatum, maar afgelopen jaar was het maar 3,5 week. "Je begint met drie weken 23 graden vlak stoken. Dan levert een folie nog heel wat besparing op. Maar het gaat niet alleen om de kosten. Folie geeft je de verzekering dat je de gewenste temperatuur altijd kunt halen." De eind vorig jaar uitgebrande wkk is niet meer gerepareerd, maar er is nog voldoende verwarmingscapaciteit. "Ik kan met de ketel maximaal 125 kuub gas per hectare verstoken en de buffer is met 100 kuub per hectare ook groot genoeg." Voorlopig wordt de juistheid van de keuze om de wkk te laten weghalen nog steeds bevestigd. "Als je ziet dat de Belgen de kerstverlichting uit moeten doen, dan zou je veel hogere APX- en  onbalansprijzen verwachten, maar dat valt erg tegen."

Macrolophus weer terug

"Ik kijk tevreden terug op de afgelopen teelt van Beyoncé, op een ding na. De wittevlieg is een groot probleem geweest. Die moet je echt biologisch in de hand houden want chemie werkt echt niet meer met het beperkte middelenpakket." Voor volgend jaar is daarom de strategie voor de biologische bestrijding veranderd. "Ik had geen Macrolophus ingezet omdat ik bang was dat hij in combinatie met Beyoncé voor Mucor-problemen zou zorgen. Maar dat lijkt geen enkel probleem als je het gewas maar generatief weet te houden. Komend jaar ga ik weer gewoon Macrolophus inzetten. De topjaren in de biologische bestrijding waren de teelten waarin Macrolophus met Dicyphus werd gecombineerd." Om vroeg biologie in te kunnen zetten mag de plantenkweker in de opkweek geen Vertimec en Admire gebruiken. "Ik ga ook meteen gele vangplaten ophangen want we zijn met wittevlieg geëindigd."

Of registreer je om te kunnen reageren.