teeltgeluid

'We kijken tevreden terug op dit aubergineseizoen'

Voor Piet van Onselen in 's-Gravenzande was het een redelijk goed jaar. "We kijken tevreden terug op het teeltseizoen 2014. We zijn boven 54 kilo per vierkante meter gekomen, een halve kilo meer dan vorig jaar. Dat is met het fijne ras Bartok een goede score. En kwalitatief is het erg goed geweest. We moesten alleen tijdens de hitte van juli wat rode vruchten uitsorteren."

Op 24 oktober zijn de laatste aubergines geknipt. "We dachten dat we schoon geëindigd waren, maar bij het slopen van het gewas kwamen we toch wat haardjes witte vlieg tegen. Die was de laatste weken toch nog flink toegenomen. Daar schrok ik van." Voor de nieuwe teelt is dus waakzaamheid geboden. "We zetten de zwirski altijd uit een week voor de eerste bloei, maar zien we daarvoor al de eerste witte vlieg dan zal encarsia het eerste zijn wat we uitzetten. Onze ervaring is, dat als de zwirski overal goed terug te vinden is in het gewas, hij de witte vlieg ook goed aanpakt en het van de Encarsia overneemt. De dag na het planten hangen we ook de gele vang platen op, dit doen we vooral voor de trips maar ook witte vlieg is daar goed op monitoren.

Alles schoon

Inmiddels is de teeltwisseling in volle gang. "We gaan 30 december weer planten dus we hebben de tijd om weer helemaal schoon te starten. Iedereen weet wat hij moet doen want ze hebben het allemaal al eens meegemaakt." De druppelslangen en druppelaars worden nadat ze schoon zijn gemaakt door een rijdend ontsmettingsbak met chloor gehaald. "Met drie man zijn we er 2,5 dag mee bezig geweest op 3.2 hectare."  De kas is door de loonwerker  met formaline gefogd. En als alles klaar ligt wordt de hele kas nog eens gefogd met Jet-5 dat vooral bacteriën doodt, dus hopelijk ook de veroorzaker van crazy roots. "We hadden er dit jaar nauwelijks last van en dat willen we graag zo houden. We beginnen de teelt meteen weer ECA-water mee te druppelen in een lage concentratie."

Geen regenbuien meer

Het 5 jaar oude Formulux-schermdoek wordt nu vervangen door een LS10-ultra-doek. "Het was al aardig vervuilt en in het voorjaar bleef er veel water aanhangen. Het nieuwe schermdoek laat meer vocht door zodat je bij het openen van het scherm minder last hebt van een regenbui" Ook het plastic onder de drainslang is na 9 jaar vervangen.  Dat was harder nodig. Op verschillende plekken was het plastic doorgesleten door de EC van het drain water. Hoewel het plastic 1,2 millimeter was, was het lekker dan we dachten.

Oppassen met fluor

Het glas is aan de binnenkant met fluor ingespoten en met veel water afgespoten. "We hebben dit jaar op de andere tuin weer gezien hoe gevoelig aubergine voor fluor is. Eerst wat lichte schade in de hele kas door waarschijnlijk toch wat te weinig water gebruikt bij het afspuiten en  later door een kapotte dompelpomp, daardoor was er water met fluor in de CO2-put blijven staan. Toen er CO2 gedoseerd ging worden ontstond in een gedeelte van de kas gewasschade door een te hoge concentratie fluor wat door de darmen de kas inkwam. "Je ziet dan weer dat  een ongeluk letterlijk in een klein hoekje zit."

Foto

  • Zo zagen de symptomen van fluorschade er begin dit jaar uit.

    Zo zagen de symptomen van fluorschade er begin dit jaar uit.

    Foto: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.