teeltgeluid

'Gekke wortels hebben zeker productie gekost'

Tom Bos in Vierpolders heeft 29 oktober de laatste aubergines geknipt en was vorige week druk bezig de kas leeg te ruimen en schoon te maken. "We hebben nog wel wat verbeterpunten", concludeert hij terugblikkend op het afgelopen seizoen.

"We hebben veel schade gehad door gekke wortels op een van de twee locaties. Dat begon al vroeg en bleef lang doorwoekeren waardoor uiteindelijk 25 tot 30 procent van de planten besmet raakten. Dat heeft zeker productie gekost. We kwamen lager uit dan vorig jaar terwijl dit toch wel een veel productiever jaar was."

Nieuw substraat

Een van de verbeterpunten is nieuw substraat. "Vorig jaar heb ik voor het eerst de perlite matten gestoomd. Dat was ook de reden om een jaar eerder voor dit substraat te kiezen. Bij het stomen behoudt perlite beter zijn structuur." Maar in combinatie met gekke wortels bleek het geen gelukkige keuze. "Door de grote hoeveelheid dode wortels blijft het substraat makkelijker nat en is het gewas nog moeilijker in balans te krijgen." Voor de komende teelt komt er steenwol in. "Dat is toch makkelijker stuurbaar."

Het moment van de teeltwisseling wil Bos gebruiken om de bacterie die gekke wortels veroorzaakt een gevoelige klap te geven. "We gaan met nog meer zorg alles schoon maken, de druppelaars ontsmetten en de hygiëneregels naleven." In de nieuwe teelt beginnen we ook eerder met hogere doseringen waterstofperoxide te druppelen."

Eerder planten

De planten voor het nieuwe seizoen zijn al gezaaid (26/10 en 1/11). Het wordt weer het ras Beyoncé op onderstam Maxifort. Maar Bos gaat wel drie weken eerder planten: op 11 en 18 december. "Ik verwacht dat ik een sterker gewas kan neerzetten als de plantopbouw wat rustiger verloopt. Als je in januari plant moet het gewas altijd volop tempo maken waardoor de opbouw van een goed wortelgestel eerder achterop raakt."

Snel teveel Spaans product

Financieel was 2014 een redelijk jaar voor Bos. "In vergelijking met andere teelten is het wel positief. Maar behalve de tegenvallende productie ging de prijs de laatste 3 weken onderuit. Je zag  een groot effect van de start van het Spaanse seizoen doordat de afzet op Rusland niet meer mogelijk is. Ik ben benieuwd hoe dat volgend voorjaar gaat. Daar kunnen we zeker tot mei last van krijgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.