teeltgeluid

'Aubergines komen weer spontaan en zijn beter van kwaliteit.'

"We staan versteld dat we de wittevlieg er zo goed onder hebben gekregen. Eind augustus was het best kritisch", zegt aubergineteler Peter Boekestijn in De Lier.

De twee cycli met Oberon hadden niet het gewenste effect omdat daarmee vooral de eieren worden aangepakt. "Maar na twee rondjes met Gazelle sneeuwde het gewoon wittevliegen. Het leken wel kerstbomen." Omdat Oberon een neveneffect heeft tegen spint en Gazelle tegen luis, vormen andere plagen ook geen probleem. "We zitten de rit zo wel uit."

Beyoncé reageert snel

Het gewas (ras Beyoncé) staat er goed bij, maar de productie is laag. "We halen in week 41 nog maar 0,7 kilo per vierkante meter. Dat was tot half september ruim twee keer zoveel. Maar met deze prijzen halen we toch nog een leuk metergeld. En de kwaliteit is sindsdien sterk verbeterd. De vruchten zijn weer zwart en ik ben de wittevliegschade op de kronen kwijt. Je hoort niemand meer over noodrijpe vruchten. Ze komen weer spontaan en snel en zijn ook daardoor beter van kwaliteit." Opvallend was dat de vruchten na het eerste weekend van oktober duidelijk grover waren. "Week 40 was donker en warm. Als er dan een zonnig weekend op volgt zie je dat Beyoncé toch een snel ras is."

Stekers in chloorbad

Het einde van de teelt is in zicht. In week 42 wordt nog een normaal rondje geknipt. In de twee weken erna knipt Boekestijn in vijf oogstdagen het gewas schoon. Hoe hoog de uiteindelijk productie wordt durft hij nog niet te voorspellen. Wel is hij tevreden met de totale productie al heeft de wittevlieg er vanaf augustus wel de rem opgezet.
Op zeker gaat hij tijdens de teeltwisseling de stekers weer in een chloorbad zetten. "Dat is volgens mij toch de grote winst geweest in de bestrijding van overmatige wortelgroei. We hebben het dit jaar gigantisch teruggedrongen, terwijl we toch stokenfolie hebben liggen en de grond dus niet volledig is afgedekt."

Te veel goedkope huurkassen

Voor volgend seizoen gaat Boekestijn weer Beyoncé zetten, maar nu op het hele bedrijf van 4,4 hectare. Dit jaar had hij nog deels de Turkse aubergine van het ras Longo staan. "Zowel qua teelt als prijs gaat het tot de derde week van juni goed. Maar je ziet dat het een oud ras is die niet goed tegen de zomer kan. In het heetste weekend liet hij al zijn bloemen vallen en was je hem kwijt. Vanaf die tijd komt ook massaal  de productie uit ongestookte gelegenheidstelers op de markt. Dat neemt enorm toe door het grote aanbod goedkope huurkassen. In kostprijs kun je daar nooit tegenop."

Met Kaiser generatiever in najaar

Op 3 november wordt gezaaid en in week 51 geplant. De planten worden waarschijnlijk geënt op onderstam Kaiser. "Kaiser is me heel goed bevallen. In het voorjaar doet hij hetzelfde als Maxifort, maar na de langste dag werkt hij veel generatiever. Ik heb nog geen rot vruchtje gezien. Door de wittevlieg is dat nu wat doorgeschoten, maar zeker bij Beyoncé is een generatieve gewasstand in het najaar een must. Als je rotte vruchtjes krijgt kom je in een vegetatieve spiraal terecht."

Of registreer je om te kunnen reageren.