teeltgeluid

‘Biologie kwijt na ingreep wantsen’

Het auberginegewas bij Peter de Jong in Dinteloord staat begin week 29 lekker te groeien, met mooi weer, veel licht en nog redelijk koele nachten.

De Taurus op onderstam Optifort heeft in het voorjaar iets te generatief gestaan, maar staat nu mooi in balans. “Maar de moeilijke periode moet nog komen, als je warme nachten krijgt.”

Overdag staat een temperatuur van 20 graden Celsius ingesteld, in de nacht is dat 17 graden. ’s Ochtends wordt er kort boven de stooklijn gelucht, aan het eind van de middag mag het even verder oplopen, aan de hand van de hoeveelheid licht die het gewas heeft gehad.

Grove vruchten

De vruchten zijn redelijk grof, tussen de 350 en 360 gram. “Het moet ook niet veel grover gaan worden, want dat wordt niet betaald.”

De productie loopt nog steeds iets achter ten opzichte van vorig jaar. Of die achterstand nog wordt ingelopen, hangt vrijwel helemaal af van de weersomstandigheden in de rest van de teelt. “Vorig jaar hadden we een mooie nazomer, dus dat kan nog lastig worden. Aan de andere kant heb ik nog steeds het idee dat we twee maanden achterlopen op vorig jaar, en we nog mooi weer tegoed hebben. Rond begin april hadden we donker februari-weer, nu hebben we het weertype van begin mei.”

De productie loopt vrij gelijk door. ”In de eerste helft van juni hadden we even een productiedipje, nu zitten we weer aan de 2 kilo per week.”

Wantsen

Ziektes vormen geen probleem. Weken geleden, in een donkerder periode, kwam nog wel iets Mucor voor. “Toen zijn we iets meer met de ventilatoren gaan doen. Daarna knapte het weer op.”

Bij de plaagbeheersing verliep het moeizamer. Daar moest helaas ingegrepen worden tegen wantsen. “Het sluimerde al een paar weken. Ze vraten hier en daar een knopje weg, maar het ging nog wel. Later zag je allemaal plekjes, en waren er 1 tot 2 bloempjes per pad weg. En je weet dat het tot half augustus door gaat. Straks krijg je ook nog eens warmere nachten en wordt het gewas vegetatiever. Als je dan ook nog eens knoppen gaat missen door wantsen, dan krijg je zwaardere bloemen, en neemt de kans op Mucor toe. Dus we moesten ingrijpen. Dat is jammer. Biologisch stond het best in evenwicht. Nu ben je alle biologie, zoals Macrolophus, kwijt. Misschien dat er hooguit nog wat swirskkii overleeft. We zien spint al wat opkomen. Maar het was gewoon nodig om in te grijpen. Aan een heel mooi biologisch evenwicht zonder aubergines heb je ook niets.”

Of registreer je om te kunnen reageren.