teeltgeluid

'Ik zet liever extra swirskii in dan Macrolophus'

"Er staat best veel gewas door het zonnige weer van de laatste weken”, zegt Paul van der Knaap van Panda uit Honselerdijk. Hij teelt het ras Bartok op onderstam Maxifort in een vier-stengelsysteem, plantdatum 18 december (3 ha) en 15 februari (2,2 ha).

In week 8 is hij begonnen met oogsten: drie keer rond voor een totaal van 250 gram per vierkante meter. “We zitten er bovenop met het oogstgewicht. In de eerste week was het gemiddeld 160 gram en de maandag daarop iets zwaarder, maar gezien de weersverwachting zal het wel weer lichter worden”, zei Van der Knaap begin vorige week. “We telen echt op sparen van het gewas.” Hij teelt daarom ook koeler dan andere jaren. “We komen al een paar weken niet aan een etmaaltemperatuur van 19 graden.” Overdag staat de temperatuur ingesteld op 18,5 graden met een lichtverhoging van 2,5 graden op lichtsom en intensiteit. “Ook al tikt hij even de 23 graden aan, dat is zo kort dat het weinig invloed heeft.” Bij de nachttemperatuur wordt 0,5 graden opgeteld bij een lichtsom van 600 Joules. De voornacht heeft hij er voor het laatste weekend van februari uitgehaald.

Het vaste ac-folie heeft hij er in de eerste week van januari al uitgetrokken. “Het werd die week erna nog 9 graden dus dat is een goede beslissing geweest.” Hij heeft het daardoor niet kunnen gebruiken tijdens de vorstperiode, maar dat gaf toch geen problemen. “We hebben misschien drie dagen de temperatuur niet kunnen halen.”

Mat-ec verlagen

Het gewas staat nu op middelhoogte. Om de week doet Van der Knaap een rondje gewasverzorging. In het begin werden alle dieven nog verwijderd, maar sinds week 7 laat hij alles staan. Omdat het nu voller wordt haalt hij het eerste blad boven de eerste bloem eraf en kopt hij de dief. Zo krijgt hij meer bloemen waarvan hij eind maart gaat oogsten.

Hij wil iedere dag tussen 11:00 en 15:00 uur drain realiseren. Dat wordt aangestuurd via de weegschaal, de klok en de lichtmeter. Het watergeven start vanaf 9 uur. Bij iedere 100 Joules en minstens ieder 1,5 uur krijgt de plant 100 milliliter water. Per 500 Joules lichtsom of als de weegschaal dat aangeeft, komt er een avondbeurt bij. De ec in de mat is nog 3,5. “Maar daar gaan we van lieverlee mee zakken als de plantbelasting toeneemt.”

Vangplaten met snuitkever-feromoon

Vanwege de ligging in het paprikasnuitkevergebied van 2012 was Van der Knaap verplicht de teelt chemisch te starten door een keer met Vertimec te spuiten. Daardoor kon hij pas in week 6 starten met inzetten van natuurlijke vijanden. “Het heeft totaal geen problemen gegeven. We zijn nog heel schoon. Bij de eerste bloei hebben we al een zakje swirskii-roofmijten per drie planten opgehangen en op een plekje met wat wittevlieg hangen we iedere week kaartjes Encarsia op. Tegen luis strooien we iedere week een fles met ervi-sluipwespen.” Spint ziet hij nog helemaal niet. Macrolophus komt er niet in. “We hebben hem vorig jaar niet gebruikt en dat ging goed. We hadden ook minder Mucor-problemen. Ik zet liever wat extra swirskii in dan Macrolophus.”

De NVWA heeft op iedere 1000 vierkante meter een gele vangplaat met een feromooncapsule voor de paprikasnuitkever opgehangen. “Ik ga ervan uit dat ze niets vangen. Aubergine is sowieso niet aantrekkelijk voor ze. Maar het is te hopen dat ze hier nergens wat vinden want dat is niet goed voor de afzet. Ze vragen bij een bedrijfsbezoek nu soms al of je uit het Westland komt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.