teeltgeluid

‘Minimumlucht is vrij stevig’

Het duurt nog zo’n acht weken voordat het gewas geruimd moet worden, maar Annechien Quartel uit Made ziet al de eerste tekenen dat het einde van de teelt begint te naderen.

“Je ruikt de herfst al.” Bij planten die boven de gewasdraad uit komen wordt de kop eruit gehaald. Daarna kunnen de zijtakken uit gaan lopen om er een dakje van te maken. “De plant is lang”, constateert Quartel. “Iets langer dan vorig jaar.” Naast het koppen boven de draad blijft ze ook nog steeds blad eruit halen, zodat het licht goed in het gewas kan blijven komen.

Fijne sortering

De teelt verloopt voorspoedig en het gewas staat er goed bij. Ook onder de extreme zomerse weersomstandigheden hebben de planten niet geleden. De zetting verloopt goed. “Omdat alles zet, houdt het voor de plant ook een keer op, en is de sortering fijn.”

Ziekten en plagen vormen geen enkel probleem. In week 34 is nog een bestrijding tegen wantsen uitgevoerd. “Maar dat is dan ook het enige wat ik aan plagen had. Zo kan het gewas nog wel acht weken vertoeven. De swirskii zit er nog goed in.”

Voldoende luchten

Bij de klimaatinstellingen wordt een dagtemperatuur van 19 graden Celsius aangehouden bij de verwarming. Na een voornacht van 15 graden gaat de nanacht naar 17 graden Celsius. Die laatste gaat pas om 3.00 uur in. De maximum buistemperatuur staat ingesteld op 45 graden Celsius. “Met een koude nacht zit je dan wel op 8.00 uur voordat de kas weer een beetje op temperatuur zit.”

Quartel hanteert een minimum lucht van 4 procent aan de windzijde en 5 procent aan de luwe zijde. “Dat is vrij stevig, vind ik zelf. Maar met een vochtdeficiet ’s nachts net onder de 1 is het vrij vochtig. Dan is een beetje wind lekker.” Tijdens koudere nachten heeft ze het percentage luchtkier wel iets naar beneden gehaald. Het lukt om de nagestreefde 2.000 ppm aan het einde van de dag te realiseren.

Voorbereiding teeltwisseling

Hoewel de teeltwisseling nog even op zich laat wachten, houdt die Quartel al wel bezig. “Je bent alvast dingen aan het vastleggen en dingen aan het bestellen. Zodat alles er straks volgens de planning vlekkeloos door loopt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.