weblog

12 reacties

Als je wint

Als je wint, heb je vrienden. Rijen dik, echte vrienden.

Ik loop al dagen dit liedje te neuriën.  Dat komt ik zo’n goed humeur heb. Na wekenlang echt goede prijzen, kwamen ze opeens achter elkaar het erf oprijden; leveranciers die komen kijken ‘of ze wat voor jou kunnen betekenen?’ . Bedrijven die je in moeilijke tijden het mes op de keel zetten, komen opeens met allerlei mooie aanbiedingen.

Denken ze soms dat ik gek ben of zo? Denken ze soms echt dat ik vergeten ben hoe hun houding en aanpak was toen ik me nog door die moeilijke aanloopperiode van dit bedrijf heenworstelde? En dan heb ik het niet over feiten. Kijk, rekeningen moet je betalen en afspraken moet je nakomen, maar toveren kan ik niet. Anders was ik wel …eh… tja, daar moet ik even over nadenken. Wat was ik dan geworden? Springruiter? Journalist? Aardbeienkweker? Terug naar het onderwerp.

Echte vrienden. Ik kreeg er een heftig gesprek over met onze advocaat. “Jullie kunnen niks voor mij betekenen als alles goed gaat!” verweet ik hem. Ik heb alleen veel contact met hem als we in de clinch liggen met afnemers of leveranciers.  Als het heel spannend wordt, soms bijna continu. Integendeel, reageerde hij rustig, “juist in goede tijden moet je problemen voorkomen. Dat kan door waterdichte contracten en glasheldere afspraken.  Dan kan ik je helpen problemen te voorkomen.”

Ik ben nu aan de winnende hand. Dit zou dus hét moment zijn om afspraken te maken?Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Advocaat ?? Elk jaar zijn er wel problemen, planten niet goed van plantenkwekerij, of technische of egaal. Ik heb dit altijd na goed overleg met mijn leveranciers kunnen oplossen zonder tussenkomst van een advocaat, 40 jaar agrarische bedrijfsvoering
  zonder gebruik te maken van rechtsbijstand.
  Ben een gelukkig man, daarnaast ook iet herkenbaar dat na slechts een korte periode van goede prijzen dat de vertegenwoordigers de tent plat lopen. Helemaal niet herkenbaar, ook in slechte tijden heb ik altijd een goede support gehad van mijn toeleveranciers.

 • no-profile-image

  B.Otten

  Ik ben uw vriend niet maar u laat bijken dat u geld over hebt. Dan heb ik nog een buitenkansje voor u.
  Wij beleggen in stenen met 30% rendement in twee jaar. Reageer snel want men staat hier rijen dik voor de deur. Na ondertekening krijgt u een advocaatje met slagroom. Wacht niet te lang, over drie weken vertrekken wij naar de Bahama-s met onze echte vrienden.

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman Kroon Rubens BV

  Beste heren, jullie zijn fortuinlijke mannen! Jullie klinken mij als zeer sympathiek in de oren. Met mannen als jullie doe ik graag zaken. Het is echter helaas niet zo dat ik geld over heb. Ik ga dus geen zomerhuisje kopen in de Algarve. En voor een goede relatie heb je minimaal twee mensen nodig. Ik heb gelukkig ook 18 jaar zonder advokaat door het leven gekund.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik ben blij dat ik niets bij jou hoef te leveren!

 • no-profile-image

  Job

  Tja Bernadette, dat is me toch wat... Als er te veel product aangeboden wordt, dan betaalt de klant een bodemprijs. Zodra er een tekort is stijgt de prijs. Als jij geen geld hebt en je rekeningen niet op tijd betaalt, dan zitten de leveranciers je op de hielen. Doe je het goed dan ben je weer een gewaardeerde klant. Gek he??? Als je daar niet over heen kan stappen wens ik je vooral heel veel succes als ondernemer.

 • no-profile-image

  oostlander

  Wederom een stukje met een uiterst hoog Libelle-gehalte.
  Toch een korte vraag; jouw advocaat ziet dus kans om in betere tijden zodanige afspraken te maken die er voor zorgen dat je in slechte tijden ( en dan bedoel ik echt slecht!) niet in de problemen kom!

 • no-profile-image

  Ton

  Libelle ? Lees jij dat dan ?

 • no-profile-image

  de advocaat van Bernadette

  @Ton. Ja, als advocaat van Bernadette zie ik zeker (juist in goede tijden) mogelijkheden om de onderneming en - doorgaans persoonlijk nog veel belangrijker - de ondernemer daarachter, te adviseren en begeleiden om problemen in de toekomst/slechter tijden te voorkomen.

  Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van goede contracten (juist in tijden waarin de bomen tot in de hemel lijken te groeien, wordt doorgaans onvoldoende rekening gehouden met mogelijke toekomstige risico's); het opstellen van algemene voorwaarden (en het correcte gebruik daarvan) en bijv. het vestigen van zekerheden voor de juist in goede tijden te plegen investeringen (vanuit privé), etc.

  Er zijn talloze mogelijkheden om u als ondernemer goed van advies te kunnen dienen en daarbij van dienst te zijn, juist in goede tijden en ter voorkoming van problemen in de toekomst!

  Hopelijk vergaat het u goed - ondanks moeilijke economische tijden (ook in de sierteeltsector) - maar juist dan zou u eens een adviesgesprek kunnen/moeten overwegen. Bernadette kan u desgewenst ongetwijfeld iemand aanbevelen.

  Voor zover u "uw zaakjes" al helemaal adequaat op orde heeft, juich ik dat uiteraard alleen maar toe.

 • no-profile-image

  de advocaat van Bernadette

  @ton = @oostlander, maar het geldt uiteraard evenzeer voor alle overige ondernemers op deze webblog.

 • no-profile-image

  Rene beer

  Wat een reacties op een blog..
  je mening kritisch over het onderwerp geven okee maar de meeste richten het wel altijd persoonlijk op de schrijver/ster. verwacht wel wat meer inhoud van deze zelf ingenomen "collega" tuinders.

 • no-profile-image

  Graat Janssen

  @de advocaat van Bernadette; daar heb ik mijn accountant toch voor,... ieder z'n vak meneer de advocaat. Vreemde keuze van uw opdrachtgever lijkt mij, en een dure ook. Dit alles na een korte periode van opleving, vreemd hoor

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman Kroon Rubens BV

  #Rene, dank voor je steun! Ik schrijf al sinds 1996 wekelijks colums en wat ik al die jaren heb gemerkt, is dat mijn column bljikbaar een spiegel is waar iedere lezer iets anders uit haalt. Wie de schoen past, trekke hem aan, dus.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.