teeltgeluid

Aardbei Glas

'De productie is lager, maar ik bepaal de prijs'

Gerrit Bronsink in Oene loopt zo’n 35 jaar mee in de teelt van aardbeien. “Ik heb inmiddels wel alles met die teelt meegemaakt, inclusief het plat waaien van al mijn tunnels. Dat is inmiddels weer een behoorlijk tijdje geleden, en de reden om naar een wat steviger bouwsel om te kijken. Zo ben ik met aardbeien onder glas begonnen.” Daarnaast teelt hij op aardbeien stellingen in de open lucht en met kapjes. Op de onbedekte stellingen gaat een teelt per jaar met wachtbedplanten. Onder de foliekapjes gaan twee teelten, bijna altijd met A+planten. Het ras is Elsanta.

Twee doorteelten
Onder glas heeft Bronsink twee afdelingen met doorteelten op buizen met 6 potten van 2 liter per strekkende meter. Hij werkt hier ook met A+ planten die hij aankoopt. De planten worden opgepot en gaan dan eerst op een trayveld om ze goed te laten inwortelen. Dat vraagt doorgaans 10 tot 15 dagen. Vervolgens worden de planten in twee keer op de buizen gezet. Het afgelopen jaar werd de eerste afdeling op 25 juli vol gezet. Afdeling twee volgde een week later. “Dat is vroeg, maar we stoken in het najaar helemaal niet. “We hebben eerder ook wel trayplanten gehad, maar ik vind ze knap aan de prijs, en we willen op het eind ook niet zo veel aardbeien meer. We verkopen de volledige productie in principe particulier, en we zijn sinds kort ook niet meer bij een veiling aangesloten. Met trayplanten zouden we veel te lang bezig zijn, en de laatste vruchten zouden niet eens meer af kunnen rijpen. We streven ernaar rond half november klaar te zijn. Ik heb drie jaar geleden voor deze aanpak gekozen, toen de energieprijzen uit de hand dreigden te lopen. Niet stoken betekent uiteraard wel dat de productie lager is, maar ik ben bij de verkoop ook niet afhankelijk van derden. Ik bepaal immers zelf de prijs.”

25 april weer aardbeien
In deze periode is het vooral belangrijk de kas vorstvrij te houden, indien aan de orde. “Vanaf half februari gaat de kachel voorzichtig aan. Op het moment dat de planten gaan bloeien gaat de temperatuur verder omhoog om het gewas droog te houden. Rond 25 april hebben we de eerste aardbeien.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.