7 reacties

Gasprijs daalt maar niet

Energiekosten zijn voor de tuinbouwbedrijven de eerste of tweede kostenpost in de bedrijfslasten.

Daar heeft de sector de afgelopen jaren gemiddeld goed mee leren omgaan. Tuinders zijn gewend om te gaan met uitdagingen en bedreigingen. Zij weten als geen ander van een beperking een kans te maken. Innovatie zit in het bloed. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de materie waar het om gaat, beheersbaar is, zodat je er rekening mee kunt houden. Denk aan nieuwe teelttechnieken, LED’s, aardwarmte. De nijpende economische situatie hoort daar echter niet bij. Na drie slechte jaren en een Ehec-crisis staat het water veel ondernemers aan de lippen. Op initiatief van verschillende organisaties en telersverenigingen worden er acties ondernomen die moeten leiden tot een structurele verbetering van afzet en kostprijs. Dat proces heeft echter tijd nodig.

De situatie in de financiële wereld doet geen goed. De verwachting is dat het op de lange termijn een negatief effect zal hebben op de economische groei. De olieprijs reageerde de afgelopen weken getrouw het eerst op de economische tegenwind, gevolgd door gas en daarna stroom. Die lering valt ook de trekken uit vergelijkingsjaar 2008, toen de recessie aanving. De verwachting is dat in het vierde kwartaal van dit jaar - net als in 2008 - het effect op de gasprijs duidelijk zal worden.

Tuinders verbazen zich er echter over dat tot op heden de gasprijs nog niet mee daalt. De vraag naar extra informatie en de zorg over de ontwikkelingen op de financiële markt, is merkbaar. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse energiebureaus. Want de tuinders zien ondertussen het rendement op hun WKK slinken en energiekosten per vierkante meter stijgen. Het is gegeven dat zij echter nauwelijks in de hand hebben.

Van een bedreiging een kans maken, betekent nu vooral strategie bepalen, elkaar leren vertrouwen en een veilige positie op de markt innemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rop petit

  Er is weinig vraag..... en weinig aanbod van gas, wordt gezegd. Maar de TTF Hub is voor ruim 80% gevuld.....dus genoeg aanbod maar geen vraag. Dat betekent normaal gesproken toch prijsverlaging?
  Of......??????

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  hetzelfde gaat al een hele tijd op aan de benzinepomp, de valutakoersen zijn gedaald met gemiddeld 15 % en ook de dure olie is de laatste maanden flink gezakt, maar de diesel en benzine is enkel een paar centen gereduceerd. Vele mensen en ik zijn erg sceptisch en er moet een wonder gebeuren wil de energie prijs in zijn totaliteit op een nivo terug komen van 10 jaar terug, toen voor het aardgas nog net 2 dubbeltjes (FL) betaald bij grootgebruikers (> G40) en de diesel rond de Fl 1,40 zweefde. Pfff laat ik het maar niet vertalen naar € 's.

 • no-profile-image

  rop petit

  Wie durft die handschoen op te pakken, en uit te leggen hoe die prijzen nu WERKELIJK bepaald worden? Gasterra? De staatssecretaris? Of de NMA?

 • no-profile-image

  B.Otten

  In de kroeg, denk ik!

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  @ Esther

  Hoort hier eigenlijk niet, maar ik vind de antwoorden van de poll niet goed. Wij zijn bezig met duurzaamheid omdat dit de meeste winst oplevert (op de lange termijn). Anders is het toch ook niet duurzaam. Zonder people en planet geen bedrijf, maar die P van profit hoort er net zogoed bij. Dat duurzaamheid op korte termijn geld kost wat later pas wat oplevert is investeren net als bij aanschaf van een machine.

 • no-profile-image

  Ton van der Scheer

  @Peter Verschuren
  Zie op Linkedin.com in de groep Groenten & Fruit (GFactueel.nl) de parallel aan de poll lopende discussie over het onderwerp duurzaamheid.

 • no-profile-image

  arie

  Vier keer het woord 'echter' in zo'n klein stukje. Kom Esther, dat kun je beter. Of moet ik je Echter noemen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.