Glas

Nieuws

Uitvoer paprika VS start met mager herstel

Bij de eerste uitvoerweken voor paprika naar de VS zijn volumes klein, maar iets verbeterd.

Dat blijkt uit cijfers van controlebureau voor kwaliteit KCB. De stevige terugval in 2021 is zichtbaar in de cijfers. Toch zijn de exportcijfers bij de start van het seizoen voor de kleuren oranje en geel beter dan vorig jaar (tot en met week 14).

Hoge kosten

De uitvoer kampt met hoge luchtvrachtkosten door gestegen energieprijzen. Daarbij is het de eerste seizoensstart zonder specialist Levarht in De Kwakel. Dat bedrijf ging in februari failliet. De activiteiten worden zo goed mogelijk overgenomen door andere partijen.

Belangrijke markt

Dat de markt in de Verenigde Staten nog steeds potentieel belangrijk is, bewijst het register van erkende paprikabedrijven.

Daarop staan meer dan 45 teeltbedrijven, waarvan 8 met gele paprika en 10 met oranje paprika. De meeste bedrijven zijn gespecialiseerd in rood, of zijn in de markt met meerdere kleuren. Deze bedrijven voldoen aan eisen voor de Noord-Amerikaanse markt.

Controles

In 2021 werden die teelteisen gewijzigd. Zo hoeven geen vallen voor Afrikaanse fruitmot meer worden opgehangen in teeltlocaties. Het blijft verboden om product aanwezig te hebben op het bedrijf zonder erkenning (import of van andere niet-erkende locaties). De KCB controleert teeltbedrijven daarom op hun voorraad.

Bij sorteer- en pakstations bleef de eis van monitoring met vallen voor de Afrikaanse fruitmot wel bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.