Glas

Nieuws

Nederland en België zetten prijs komkommermarkt

De prijsdip bij komkommer afgelopen week heeft op de Europese dagmarkten tot een nieuwe evenwicht geleid.

Dat blijkt uit prijsberichten van verschillende groothandelsmarkten in Duitsland en Frankrijk. De Franse marktonderzoekers van Agrimer meldden in Oost-Frankrijk een hevige prijsdruk door komkommers uit Noord-Europa. Het bericht leidde aan het einde van week 17 tot prijsaanpassingen van lokaal product naar handelsprijzen van € 0,65 voor fijne komkommers. Dat was een daling van ongeveer 20%. De vraag naar komkommers is niet sterk genoeg om die aanvoer uit Noord-Europa prijshoudend op te nemen.

Winkelprijzen voor Franse komkommers liggen overigens nog op € 1,26 per stuk. Dat is meer dan € 0,30 hoger dan in Nederland.

Stabilisering

Deze week is de prijsdruk duidelijk afgenomen nadat onder meer prijzen van Belgische komkommers opveerden. Dit veilingproduct kon op woensdag 4 mei in Frankrijk gekocht worden voor € 0,37 (400 gram komkommers). Dat was 25 april nog € 0,14. Deze week startte nog op het niveau van € 0,24 per stuk.

In Straatsburg groeide juist het prijsverschil tussen Nederlandse en Franse komkommers. Bij verschillende grossiers kon worden waargenomen dat Franse komkommers stegen naar € 1,35 (+0,05), terwijl de Nederlandse handelsprijs € 0,07 daalde naar € 0,66 per stuk, meldt Agrimer.

Duitse prijzen bewegen mee

Ook op de Duitse groothandelsmarkten zijn de prijzen aangepast na de inzinking in week 17. Voor de gangbare maat van 400 gram moest Duits product mee met de Nederlandse prijzen. Op de groothandelsmarkten in Berlijn werd gemiddeld € 0,40 betaald. Dat was € 0,10 lager dan in week 16. Duitse komkommers zakten harder. Daar ging € 0,17 af van de handelsprijs uit week 17. Het Duitse product hield net een minimale meerprijs van € 0,03 per stuk op de Nederlandse.

Of registreer je om te kunnen reageren.