Doorgaan naar artikel

Stress op gasmarkt tot in 2023

Als de Europese gasmarkt afhankelijk wordt van LNG dan zal dat ook voor de langere termijn een hogere gasprijs opleveren van zo’n 50 cent per kuub.

Dat voorziet Peter van den Berg van AgroEnergy. Hij lichtte gisteren de energiemarkten door op een webinar van zijn energiebedrijf. “Op de lange termijn tendeert een prijs altijd naar de kostprijs. Die is voor LNG hoger dan voor leidinggas. Als de politieke situatie niet grondig wijzigt, en we blijven voor gas aan het infuus van LNG, zal de Nederlandse tuinbouw ook voor 2023 met een prijs van zo’n ten minste 50 cent rekening moeten houden.”

Strengere vul-eisen gasvoorraden

LNG was ook vorig jaar om deze tijd, toen er nog nauwelijks een wolkje aan de lucht was, al een markt die de gasprijzen in Europa begon op te drijven. Azië vroeg veel meer gas, mede als gevolg van koud winterweer in India, en de tankers vanuit Qatar, Australië en de VS gingen dan ook die kant op. Nu vraagt ook Europa LNG en zal dat de hele zomer blijven doen, omdat bijvoorbeeld Duitsland eist dat de gasvoorraden per 1 oktober voor 80% gevuld moeten zijn.

Miljarden verlies voor exploitanten

“Dat levert nu de vreemde situatie op dat nu de prijzen voor de zomermaanden duurder zijn dan voor de winter 2022-2023”, ziet Van den Berg. “Dat betekent dat de exploitanten van die voorraden volgende winter gas moeten leveren voor een lagere prijs dan waar die voorraden deze zomer zullen worden gevuld. Een verschil van 30 cent. Op de gehele gasmarkt betekent dat miljarden verlies.”

Overheid moet regie nemen

De overheid legt een geopolitiekprobleem nu bij een markt, terwijl ze zelf regie zou moeten nemen, aldus Van den Berg. Ook voor tuinders zal dat deze zomer al een andere manier van werken opleveren, schetst hij. CO2 in de kas doseren door de wkk te laten draaien, zal met aanhoudend hoge gasprijzen veel duurder zijn. En het terugverdienen daarvan met de verkoop van stroom veel minder vanzelfsprekend.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin