Doorgaan naar artikel

Kassen in de knel in Rusland en Oekraïne

Een beperkt aantal kassenbouwers zijn druk doende hun mensen terug te halen uit Rusland. Doordat eerdere subsidies voor bouw van nieuwe kassen zijn afgelopen, is het aantal projecten de laatste twee jaar opgedroogd.

Tien leden van de branchevereniging voor de glastuinbouwtechnieksector Avag hebben zich vrijdag 25 februari via een webinar laten informeren over het repatriëren van medewerkers uit Rusland en Oekraïne. “Kassenbouwers en installatiebedrijven die er nu aan het bouwen zijn, hebben in dat webinar van de landbouwraad in Moskou te horen gekregen hoe te handelen bij noodgevallen”, zegt Avag-voorzitter Annie van de Riet. “Er is een noodnummer op de ambassade in Moskou dat 24 uur per dag beantwoord wordt.”

Inzet op eigen groenteteelt

Sinds Rusland in 2014 de grenzen sloot voor groente en fruit uit de Europese Unie hebben de Russen versneld ingezet op ontwikkeling van de eigen groenteproductie. De Nederlandse kassenbouwers en techniekbedrijven zijn er dan ook al jaren extra actief.

Geluk bij een ongeluk is dat de door Moskou verleende staatssteun aan Russische bedrijven die kassen bouwden, enige tijd geleden is beëindigd. De meeste Nederlandse bedrijven die nog projecten in Rusland op hun website hebben staan, waren daardoor niet meer actief en met Nederlandse medewerkers aanwezig in Rusland.

Materiaal kan grens niet over

”We hebben één project in Rusland in portefeuille”, zegt Marc Broeren, commercieel directeur van kassenbouwbedrijf Dalsem in Den Hoorn. “Maar daar waren we nog niet aan het bouwenen materiaal kan nu de grens niet over.”

Een bouwproject in Kazachstan staat door de oorlog ook op losse schroeven. Het materiaal dat daarvoor op transport gaat, wordt per boot vervoerd naar de Letse hoofdstad Riga. Daarvandaan gaat het per trein door Rusland naar Kazachstan.

Glastuinders in Oekraïne

“We maken ons natuurlijk vooral zorgen om klanten die we hebben in Oekraïne”, zegt een woordvoerder van de Westlandse kassenbouwer Certhon. “Je weet dat die niet lekker tomaten aan het plukken zijn, maar naar of van de schuilkelder lopen.”

Een van die moderne, door Nederlanders in de Oekraïne gebouwde glastuinbouwbedrijven is Galicia Greenery in de westelijke stad Lviv. De kas is van het Nederlandse bedrijf Foodventures. Directeur Dirk Aleven heeft elke dag contact met de lokale staf van dit teeltbedrijf.

‘Geen sla meer naar Kiev’

“We zijn de productie aan het afschalen. We telen er sla op goten. Het product gaat normaal vooral naar Kiev, maar dat gaat nu niet”, zegt Aleven. De kas is met 1 hectare niet heel groot, maar met het moderne teeltsysteem is het toch goed voor een investering van € 3 à 4 miljoen.

Alevens zorgen gaan echter vooral uit naar de 30 medewerkers en hun gezinnen, ook al is het in de omgeving van Lviv nog rustig. “We kijken of we wat nuttigs kunnen doen voor de vluchtelingen die langs Lviv naar de Poolse grens trekken.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin