Glas

Nieuws

GMO-subsidieregels versoepeld

De regels voor het subsidieprogramma GMO is voor Nederlandse telers op een aantal punten versoepeld.

Dat blijkt uit een publicatie van de regeling in de Staatscourant. Carola Schouten, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voert daarmee Europese besluiten door in de Nederlandse uitvoering.

Zo is het begrip dochterondernemingen verruimd. Zaken die (klein)dochterondernemingen uitvoeren voor producentenorganisaties komen nu sneller in aanmerking voor steun. Dat past bij de Nederlandse structuur van producentenorganisaties, schrijft de minister.

Meer steun is meer geld

Ook de regels voor oogstverzekeringen worden ruimer. Daarvoor is een verhoogd steunpercentage mogelijk (van 50 naar 60% van de verzekeringspremie). De totale overheidssteun voor oogstverzekeringen mag echter niet meer bedragen dan 80% van de verzekeringspremies die de telers betalen om zich tegen verliezen door weersextremen te beschermen.

Uittreden ook makkelijker

Ook een versoepeling van het uittreden uit de GMO-regeling van producentenorganisaties is doorgevoerd in de nieuwe besluiten. In de bestaande regeling mistten nog administratieve eisen om het effect van enkele investeringen en uitgaven aan te tonen. Dat is aangevuld, maar volgens Schouten leidt dat niet tot extra administratieve lasten.

Of registreer je om te kunnen reageren.