Glas

Nieuws

Telers wietteelt aangewezen, nog geen productie

Voor de wietproef van legale teelt in Nederland zijn twee en mogelijk zes telers aangewezen, maar de productie is nog niet gestart.

Daarmee loopt het experiment vertraging op. De aangewezen telers mogen starten met hun bedrijf, maar volgens het ministerie van Justitie vragen sommige onderdelen veel tijd. Ook moeten de tien deelnemende gemeenten op lokaal niveau hun eigen zaken regelen, zoals het aanwijzen van een locatie voor de wietteelt en daar vergunningen voor verstrekken. De gemeenteraad moet akkoord gaan. Het is volgens een woordvoerster van Justitie nog niet te zeggen welke gemeente als eerste daadwerkelijk van start kan gaan.

Proefteelt

Vorige maand zei minister Van Arkel voor Medische Zorg en Sport dat twee bedrijven zijn aangewezen voor legale teelt, doordat ze door de controles zijn gekomen. Daar zouden op korte termijn nog vier bedrijven bijkomen. Deze bedrijven mogen formeel de teelthandelingen starten, maar lokaal zijn er dus nog veel zaken te regelen. Zij moeten ook vaak nog bouwen of verbouwen voor de teelt start. De proef gaat pas van start als de productie op gang is en de telers voldoende en constante kwaliteit leveren aan de deelnemende coffeeshops. De minister wil niet spreken over proefteeltperiode, maar daar komt het feitelijk op neer.

Archiefbeeld van professionele cannabisteelt voor medicinale toepassing. - Foto: Canadian Press/REX Shutterstock
Archiefbeeld van professionele cannabisteelt voor medicinale toepassing. - Foto: Canadian Press/REX Shutterstock

Samenwerking

Welke bedrijven in welke gemeentes gaan starten is nog onduidelijk. Ook is niet duidelijk hoeveel van de zes bedrijven in kassen gaan telen of ‘indoor’. In totaal moeten tien bedrijven worden aangewezen voor de proef. Als nu mogelijk al zes bedrijven zijn aangewezen, zitten er nog vier bedrijven in de juridische screening. Dat moet uitsluiten dat vermenging plaatsvindt met criminele organisaties. Eén bedrijf haalde de screening niet. Bij de vier bedrijven die nu nog gescreend worden, zitten ook bedrijven die hun bedrijfsstructuur wijzigden. Bronnen melden dat van de vele uitgelote bedrijven er een aantal een samenwerking is aangegaan met uitgelote bedrijven. Daardoor is de juridische screening opnieuw gestart.

Of registreer je om te kunnen reageren.