Glas

Nieuws

’Ocap helpt teler zuiniger met CO2 om te gaan’

Extra CO2 doseren kan meer kosten dan het aan extra kilo’s opbrengt. Ocap heeft een tool die kosten en baten realtime afweegt.

CO2-leverancier Ocap heeft in feite altijd een tekort aan CO2. “Het is ook in ons belang dat tuinders zuinig omgaan met CO2, want dan kunnen we meer klanten bedienen”, zegt André van der Linden, salesmanager bij Ocap. Daarom heeft het bedrijf het programma ’Ocap optimaal’ ontwikkeld, waarmee tuinders hun beschikbare CO2 efficiënter kunnen benutten. Het maakt voor de tuinder inzichtelijk wat de gevolgen zijn van CO2-dosering bij bepaalde teeltomstandigheden en te verwachten productprijzen.

Duizenden euro’s besparen

Er is een basisversie die werkt op basis van historische data en een premiumversie, die ook de weersvoorspelling van 2 dagen vooruit meeneemt. Het model optimaliseert en geeft per uur advies. Een voorbeeld. Stel, je geeft gedurende 4 dagen € 456 extra uit aan CO2 om 1.200 kilo extra product te maken. Bij de verwachte productprijs zou dat volgens het model € 4.000 aan extra opbrengst genereren. Het bedrijf verdient dit bedrag in 4 dagen als het schema helemaal is uitgevoerd. Aan de andere kant zijn er ook telers die continu te veel doseren. “Met dit programma kunnen zij duizenden tot tienduizenden euro’s per jaar besparen”, zegt Jan van den Enden, oud- paprikateler en adviseur voor Ocap.

Luchten en CO2 doseren

De basisversie kost € 100 per maand, de premiumversie € 150. Daarbij komen ook eenmalige aansluitkosten voor LetsGrow en B-Mex. Er draait nu een pilot om adviezen uit het model te vertalen naar de klimaatcomputer. Het model beschouwt het gerealiseerde klimaat als een vast gegeven. “De meeste van dit soort optimalisatiemodellen gaan uit van een gangbare benadering van de ventilatie”, zegt Jan Voogt, medegrondlegger van Het Nieuwe Telen. “Dat betekent dat bij zonnig weer de ramen wijd open gaan, omdat er op basis van temperatuur gelucht wordt. De gebruikelijke opvatting is dan dat doseren van CO2 geen zin meer heeft, omdat alle extra CO2 de ramen uit waait. Daarmee beperk je wel het verlies aan CO2, maar laat je de meest voor de hand liggende optie om de groei te optimaliseren dus liggen.”

Blijven doseren bij zonnig weer

Stoppen met doseren bij zonnig weer is de omgekeerde wereld, vindt Voogt. “Op dat moment moet je juist kijken hoe je de CO2 optimaal kunt benutten. Dat kan meestal eenvoudig door de raamstand te beperken, CO2 en vocht binnen te houden en daarmee de fotosynthese op een hoger niveau te brengen. Dat is pas echt efficiënt benutten van CO2.”

Ocap levert op dit moment tussen 0,5 en 0,6 Mton CO2 aan de glastuinbouw per jaar. Op basis van het huidige gebruik heeft Wageningen Economic Research berekend dat in een klimaatneutrale glastuinbouw 2,5 Mton nodig is. Er moet dus nog 2 Mton extra CO2 uit externe bronnen worden gevonden, tenzij de glastuinbouw de verspilling weet terug te dringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.