Glas

Nieuws

Nog altijd vragen over herkomst groeiremmer tomaat

Rechtbank Rotterdam wil deskundigen horen over de aanwezigheid van een groeiremmer in tomaten.

In een zaak waarin een Belgische tomatenteler een Nederlandse plantenkweker aansprakelijk stelt voor de aanwezigheid van groeiremmer CCC, heeft de rechter nog vragen. Doel van de zaak is vast te stellen in welke fase van de teelt of opkweek het middel is toegediend. De tomaten zijn uitgevoerd naar Engeland waar het middel is aangetroffen op tomaten die op een biologische wijze geteeld zijn.

Beperkende voorwaarden

Belangrijk in deze zaak zijn de voorwaarden van de plantenkweker. De beperking van de aansprakelijkheid in de voorwaarden gaat niet op als het middel bewust is aangebracht op de planten. Dan kan meer dan de factuurwaarde als schadevergoeding worden geclaimd. Dat is nog niet bewezen, ondanks een deskundigenrapport waarin in de richting van de plantenkweker wordt gewezen. In een Delphy-rapport wordt juist in tegengestelde richting gewezen. Dat rapport is opgesteld door de betreffende plantenkweker.

De rechtbank Rotterdam wil weten waarom niet in het bevloeiingswater van het teeltbedrijf in België is gezocht en hoe CCC de plantengroei beïnvloedt en andere technische verklaringen. Pas daarna kan de rechter het onderzoek van de Belgische deskundige goed beoordelen en een uitspraak doen.

Foto

  • Foto: Gerard Boonenkamp

    Foto: Gerard Boonenkamp

Of registreer je om te kunnen reageren.