Glas

Nieuws

Ruimere coronasteun TVL helpt sector nauwelijks

De laatste verruiming van de vergoeding van de vaste lastenregeling doet weinig voor glastuinbouw. Dat stelt Jaap Bond, voorzitter van het crisisteam tuinbouw.

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) omhoog gaat van 85 naar 100% (van de schade bij vaste lasten). Dat is voor een groep van 13 bedrijven in de tuinbouw niet een echte stap vooruit. “Dit zijn unieke bedrijven die eigenlijk door deze regeling niet goed wordt geholpen omdat de schade veel hoger is dan het maximumbedrag. Dan helpt zo’n percentage ook niet.” Dat maximumbedrag is de knellende factor voor deze bedrijven.

Schade veel hoger

Bij een eerdere verruiming werd het maximumbedrag uit de TVL-regeling verhoogd van € 90.000 naar € 430.000. Dat zorgde voor een verbetering, maar de tuinbouwbedrijven passen nog steeds niet goed in deze regeling omdat de schade veel hoger is, stelt Bond. Zo is Koppert Cress een bekend voorbeeld. Het bedrijf stootte al kassen af en liet personeel gaan en blijft voorlopig onder druk, zolang horeca internationaal hinder houdt van coronamaatregelen.

Telefoontjes van afwijzingen

Twee andere regelingen vragen nu ook de aandacht van het crisisteam. De brancheorganisaties achter het crisisteam krijgen steeds vaker teleurgestelde telefoontjes van bedrijven. Bij hen is de aanvraag voor de eerdere steunregeling voor de tuinbouw afgewezen. Ze haalden net niet de omzetdaling van 30 procent of die daling was er wel, maar net niet in de periode waarop de regeling liep.

Discussies

Tussen uitvoerder RVO en accountantsbureaus leidt dat regelmatig tot discussies over de regels, ook over technische aspecten. Bond inventariseert de meldingen van de bedrijven en pleit er bij het ministerie voor om flexibeler de regels te hanteren in de ‘geest van de regeling’.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.