Glas

Nieuws laatste update:24 feb 2021

Glascoatingbedrijf haalt € 4 miljoen op

Physee, ontwikkelaar van coatings, solar- en sensortechnologie, heeft € 4 miljoen aan groeikapitaal ontvangen van Timeless Investments, SHAPE Capital, DWI Grundbesitz en het European Research Fund.

Het afgelopen jaar ontdekte het Delftse bedrijf in het lab een manier om planten in kassen sneller te laten groeien met dezelfde hoeveelheid zonlicht. De door Physee ontwikkelde transparante PAR+-coating zet UV-licht om in PAR-licht, waardoor gewassen 7% sneller groeien. Met de nieuwe investering test Physee het komende jaar samen met de Universiteit van Wageningen hoeveel sneller gewassen, zoals tomaten, groeien op dezelfde hoeveelheid grond.

UV-licht omzetten in PAR-licht

Met de nieuwe PAR+-coating kan kassenglas licht omzetten in plantengroei én energie opwekken. De coating zet het UV-licht met een golflengte tussen 200 en 400 nanometer om in PAR-licht met een hogere golflengte tussen 400 en 700 nanometer. PAR staat voor Photosynthetic Active Radiation, en is dus het deel van de zonnestralen dat door de plant in bladgroen wordt omgezet. UV-licht heeft meer energie dan PAR-licht en is om te zetten in groeilicht.

Investeren in duurzame oplossingen

De komende maanden rondt Physee zijn volledige investeringsronde af. Daan van der Vorm, eigenaar SHAPE Capital en VORM Holding: “Wij zijn al een aantal jaar betrokken bij Physee en de snelheid waarop zij hun innovatie op de wensen van de markt weten af te stemmen is voor ons indrukwekkend en doorslaggevend. Wij investeren namelijk graag in duurzame oplossingen die onze sector op zijn kop zetten.”

Foto

  • Met de coating van Physee wordt energie bespaard en groeit de plant met hetzelfde licht harder. - Foto Harry Stijger

    Met de coating van Physee wordt energie bespaard en groeit de plant met hetzelfde licht harder. - Foto Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.