Glas

Nieuws

Jonge groenteplanten duurder door hoge gasprijs?

Branche-organisatie Plantum inventariseert onder groenteplantenkwekers hoe kwetsbaar hun bedrijven zijn vanwege de hoge gasprijs.

Of de vijftien ledenbedrijven van Plantum de prijzen voor ‘warme groenteplanten’ verhogen door de hoge gasprijs, is niet zeker. Op basis van de algemene voorwaarden van Plantum kunnen zij een forse verhoging van de kostprijs doorberekenen aan afnemende telers. Plantum kan niet zeggen of prijsverhogingen al hebben plaatsgevonden, of dat partijen planten zijn afgezegd. Bij de laatste bijeenkomst met plantenkwekers afgelopen week waren daarvoor nog geen signalen.

Glastuinbouw Nederland liet recent weten dat al partijen planten zijn afgezegd door telers.

Ook lijkt het er op dat een aantal telers de groenteplanten later wil ontvangen.

Aanspraak op compensatie

Daarmee raakt de gascrisis dus ook plantenkwekers. Plantum trekt in een crisisoverleg samen op met Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis. Nu die partijen besloten tot een brede inventarisatie, wordt duidelijk hoeveel bedrijven in welke mate getroffen worden door de gascrisis. Daarbij worden de plantenkwekers ondervraagd of zij aanspraak maken op compensatie door de overheid. Dat zou een mogelijke prijsverhoging voor afnemende telers kunnen dempen.

Plantum heeft nog geen helder beeld van de vijftien plantenkwekers voor kasgroente. “De ene kweker werkt met aardwarmte, de andere doet het weer anders en heeft al dan niet gascontracten afgesloten. Dat beeld hebben we nu niet”, zegt Rob Neijenhof, adjunct-directeur van Plantum.

Of registreer je om te kunnen reageren.