Glas

Nieuws

RedStar: aanpak ToBRFV werkte in VK

De eerst besmette ToBRFV-tomatenkas in Kent is officieel schoon verklaard. Mede-eigenaar RedStar wijst op de grondige aanpak.

De Britse plantgezondheidsdienst Defra meldt de uitkomst van de officiële hercontrole van de kas in Kent van Thanet Earth. Bijna een jaar geleden werden daar de eerste Britse uitbraak en ruiming gemeld. De verdenking en extra maatregelen zijn nu na de hercontrole opgeheven. Tegelijk is in het Verenigd Koninkrijk deze week het zesde geval van ToBRFV gemeld. Vijf besmettingen zijn dit jaar aan het licht gekomen en staan los van de eerste besmetting in Kent.

Grondige aanpak

Bij RedStar is blijdschap dat ToBRFV succesvol is bestreden. Het bedrijf koos met partners voor de kas voor een harde ingreep met een vrijwillige ruiming. Directeur Henri Lambriex: “Alles gaat super. We zijn ‘schoon’. Destijds hebben we de keiharde beslissing genomen de kas meteen na vondst te ruimen en een deep clean te doen. Een heel kostbaar iets, maar wij vonden dat we niet anders mochten of konden doen.”

RedStar heeft één kas in volledig eigendom en bij drie kassen is sprake van gezamenlijk eigendom in een joint venture. Bij een van deze kassen was de besmetting met ToBRFV vorig jaar.

Bestrijdingsmethode

Het ruimen van de kas is geen standaard bestrijdingsmethode, maar werd daarna bij meer gevallen opgevolgd op Britse bodem. Of dat bij het zesde bedrijf nu ook geval is, wordt niet duidelijk uit de melding van Defra.

Of registreer je om te kunnen reageren.