Glas

Nieuws

Deskundigen moeten oordeel vellen over paprikaschade

Drie deskundigen gaan adviseren of teeltschade van € 854.000 bij een paprikabedrijf valt onder de verzekeringspolis.

De Rechtbank Rotterdam heeft de drie deskundigen aangesteld. Bij zowel het teeltbedrijf als verzekeraar Achmea waren bezwaren tegen één van de deskundigen, maar de rechter verwerpt de bezwaren. De deskundigen moeten zoveel mogelijk tot een gezamenlijke beantwoording komen.

Volgens het teeltbedrijf in Rilland heeft zich in 2015 aantasting voorgedaan door phythophtora. Die ziekte kan alleen toeslaan als het gewas onder druk staat door stressmomenten. Het teeltbedrijf stelt dat de besmetting ontstond nadat vroeg in de teelt door een technisch mankement te veel water is toegediend.

Oorzaken in de teelt

Achmea stelt dat de teeltomstandigheden hebben bijgedragen aan de problemen in het gewas, zoals te koude start van het seizoen en instellingen van de klimaatcomputer. De te hoge watergift zou zijn ontstaan bij een reparatie, stelt Achmea, dus niet een technisch mankement.

Beide partijen hebben deskundigenrapporten aangeleverd die de eigen stellingen onderbouwen en elkaar dus tegenspreken. Het nieuwe deskundigenadvies moet gericht ingaan op specifieke vragen die de rechtbank heeft. Alleen zo kan de rechter een oordeel vellen over de verzekeringszaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.