Doorgaan naar artikel

‘Gezonde bedrijven onder bijzonder beheer kan niet’

Dat banken in deze coronacrisis in essentie gezonde bedrijven in bijzonder beheer nemen, kan niet. Dat stelt Rob Baan, eigenaar van horecaspecialist Koppert Cress.

Baan zei dat in het NOS Journaal van dinsdag 28 april. Hij heeft een noodlening met overheidsgarantie aangevraagd. Zijn bank stelt harde eisen. Onredelijk vindt Baan. Zo zou het bedrijf mogelijk onder bijzonder beheer komen. “Dat is de strafbank van de banken. Ik heb altijd mijn rekeningen betaald. Alles klopt en dan nu beginnen ze met woorden als bijzonder beheer. Dat kan niet.”

Verdiencapaciteit

In het NOS Journaal zegt Kirsten Konst, directeur zakelijke dienstverlening van de Rabobank, dat de bank bij aanvragen van noodleningen kijkt naar twee zaken. Het bedrijf moet een gezond businessmodel hebben ‘voor de coronacrisis’. Ook moet de bank zeker zijn dat het bedrijf na de crisis weer genoeg kan verdienen om de leningen terug te betalen. Konst: “Een bedrijf heeft geen baat bij een lening die het niet kan terugbetalen.” De financiering van Koppert Cress verloopt niet via de Rabobank, maar via ING, zo licht Koppert Cress telefonisch toe.

‘Tsunami van rekeningen’

Dinsdag 28 april werd bekend dat de voorwaarden voor noodkredieten versoepeld worden. Zo is de terugbetalingstermijn van twee jaar verlengd naar vier jaar. Volgens Rob Baan is dat een belangrijke aanpassing: “In 2021 komt er een tsunami van rekeningen op ons af en de economie draait dan nog niet.” Veel uitgestelde betalingen moeten in 2021 namelijk alsnog betaald worden.

Noodsteunpakket

Het bedrijf van Baan maakt gebruik van de verschillende noodmaatregelen als de loonkostenregeling en de uitstel van belastingen. Daar komt nog een noodsteunpakket voor de tuinbouw bij. In het NOS Journaal wordt die regeling niet besproken, maar die dreigt voor grote bedrijven minder aantrekkelijk te zijn door een plafond. Daardoor zou de compensatie onder de 49% van de omzet kunnen komen. Koppert Cress heeft een jaaromzet van € 40 miljoen en biedt werk aan 300 mensen.

De kassen van tuinder Koppert Cress in Monster (Z.-H.) voor de coronacrisis, toen de productie nog op volle gang was met belichting.- Foto: ANP

De kassen van tuinder Koppert Cress in Monster (Z.-H.) voor de coronacrisis, toen de productie nog op volle gang was met belichting.- Foto: ANP

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin