Glas

Nieuws

Zorgen om effect krapte groentemarkt

Landen als Engeland en Spanje houden rekening met krapte in de groente- en fruitleveringen de komende weken en nemen maatregelen.

De Spaanse overheid heeft in verband met het coronavirus gemeld verscherpt toezicht op prijsontwikkelingen in de supermarkten. Bij buitengewone hoge groenteprijzen dreigt de overheid in te grijpen, zeker bij groenten en fruit kunnen prijsbewegingen scherper zijn dan bij andere productgroepen in de schappen van de winkels.

Spanje heeft een prijsobservatorium. Ook consumentenorganisatie OCU zegt de prijzen in de gaten te houden, meldt de Nederlandse landbouwraad in Spanje na berichten in de krant El Mundo.

Rekening houden met ‘significante tekorten’

In het Verenigd Koninkrijk worden militaire planners betrokken bij scenario’s om de voedseldistributie op gang te houden, schrijft de Britse krant The Times. Supermarkten houden rekening met tekorten in groenten en fruit, maar noemen het een geluk dat het Britse teeltseizoen voor de deur staat. Het zou tot meer paniek leiden als de coronamaatregelen waren ingegaan aan het einde van het Britse teeltseizoen. Toch houden partijen in de Britse supermarktwereld rekening met ‘significante tekorten’ op de markt voor groenten en fruit. Een bron voor die uitspraak noemt The Times overigens niet.

Distributie voeding verbeteren

Britse militairen worden achter de hand gehouden om logistieke taken te vervullen, mocht er door ziekte van personeel gaten vallen. Ook wordt gekeken naar manieren om distributie van voeding te verbeteren. De capaciteit van online beleveringen voldoet niet om alle kwetsbare groepen te beleveren. De supermarkten kijken naar een manier om op parkeerplaatsen bij de winkels de bestellingen als pakket aan klanten uit te leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.