Glas

Nieuws

Frankrijk: meer maatregelen vanwege ToBRFV-risico’s

Frankrijk denkt dat EU-maatregelen tegen verspreiding van ToBRFV niet ver genoeg gaan.

In een risico-analyse, die de Franse plantgezondheidsdienst ANSES liet uitvoeren, worden veel onzekerheden over de risico’s van verspreiding genoemd. Met name de eisen aan invoer van zaden en planten uit besmette landen moet scherper, stelt ANSES (l’Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail).

Hoe ver Frankrijk wil gaan met extra maatregelen bij opkweek en zaadproductie is niet helemaal duidelijk. Christine Tayeh, plantgezondheidscoördinator bij ANSES, spreekt in de krant Le Telegramme over een breder pakket groente waarvoor beperkende importmaatregelen moeten komen. EU-maatregelen gaan echter over controle en certificering van plantmateriaal uit besmette landen, niet over een importverbod.

Discussie over ruimen

De werkgroep doet een opvallend advies. Gezien het succes van de Duitse aanpak van de ToBRFV-uitbraak in 2018, ligt bij een besmetting een volledige en directe ruiming van het complete gewas voor de hand. De werkgroep heeft weinig vertrouwen in een aanpak om de uitbraak te beheersen zonder rigide maatregelen. De verspreiding van het virus in Mexico en Israël sterkt dat gevoel, stellen de onderzoekers. In die landen is de verspreiding snel gegaan.

Teveel onzekerheden

Het kan zijn dat de komende maanden nieuwe wetenschappelijke inzichten ontstaan, maar Frankrijk vreest dat de maatregelen van de EU een uitbraak in Franse teeltgebieden niet kan voorkomen. Er zijn nog teveel risico’s. Zo noemen de deskundigen het risico van de invoer van besmette vruchten uit het buitenland en de effectiviteit van zaadbehandelingen, maar ook de status van aubergine als waardplanten van ToBRFV en de transmissiesnelheid van zaden naar zaailingen. Er is een grote vrees dat buitenlands zaad en tomatenplanten besmet zijn als deze het land binnen komen. Met name hobbytelers vormen een risico door het online kopen van zaadzakjes.

Nieuwe maatregelen

Internationale onderzoekers verwachten binnenkort een brede internationale risico-analyse uit te brengen. Het internationale plantgezondheidsplatform EPPO liet vorige maand al weten dat die adviezen bevatten om de EU-maatregelen op punten te wijzigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.