Glas

Nieuws

Recordprijzen voor komkommer, tomaat en paprika

Duitse winkelprijzen van verse groente stegen bijna 5% in november, vooral door recordprijzen bij komkommer, paprika, tomaat en appel.

De novemberprijzen voor de grote drie glasgroenteproducten waren niet eerder zo hoog, blijkt uit gegevens van Destatis, het Duitse CBS. De komkommerprijzen schoten omhoog in die maand met 25% (ten opzichte van oktober). Dat komt overeen met ruim 27 indexpunten.

Ook voor paprika en tomaat werden in november recordprijzen geschreven, al werd de prijsbeweging bij komkommer niet geëvenaard. In vergelijking met 2019 in november waren de prijzen voor alle drie circa 10 tot 20% hoger.

Duitse supermarkten rekenen inkoopschommelingen sneller door in de winkelprijzen dan Nederlandse, mogelijk vanwege de grotere volumes die in weekcontracten gekocht worden. Dat leidt dan ook tot grotere schommelingen in prijsnotaties bij inflatieberekeningen.

De winkelprijzen voor de categorie vers fruit lagen in november in Duitsland circa 4,5% boven het niveau van 2019. Bij verse groente betaalden consument net iets meer dan 6% meer dan in 2019 in die maand.

Of registreer je om te kunnen reageren.