Glas

Nieuws

Glasgroenteteler blijft aan kop met agrarisch inkomen

Met een gemiddeld inkomen van € 248.000 verdienen glasgroentetelers dit jaar weer het meest van alle boeren en tuinders. Aan de onderkant worstelen zo’n 50 bedrijven met een ernstig liquiditeitsprobleem.

Dat blijkt uit de vandaag door Wageningen Economic Research (WER) gepresenteerde jaarlijkse inkomensraming voor de land- en tuinbouw. De glasgroentetelers zijn er wel wat op achteruitgegaan ten opzichte van 2019. Toen werd op het gemiddelde glasgroentebedrijf nog € 289.000 verdiend per onbetaalde arbeidsjaareenheid.

De score van de glasgroentetelers 2020 is wel weer beter dan die van 2018. De gemiddelde verdienste van € 235.000 betekende toen een dipje, na de absolute topjaren 2015 en 2016, toen zelfs de grens van € 300.000 werd doorbroken. We moeten teruggaan naar 2014 om nog een jaar te vinden waarin het gemiddeld inkomen voor glasgroentetelers onder de € 200.000 bleef.

Minder jaar voor tomatentelers

Met name de tomatentelers kregen in dit coronajaar te maken met meer concurrentie uit Marokko en Spanje. Heel specifiek hadden de telers met losse ronde tomaten bovendien last van de sluiting van de foodservice. Dit type tomaat wordt vooral in restaurants en de grootkeukens van instellingen en cateraars gebruikt.

Lees verder onder de grafiek

Bron: Agrimatie
Bron: Agrimatie

Nicheproducten in last

Van het stilvallen van de foodservice (een derde van de totale voedselmarkt) ondervonden vooral speciale typen aubergines, cressen, gele courgette en bijzondere kleuren paprika direct de gevolgen. De paprikatelers hadden met de ‘gewone’ kleuren en types echter net als vorig jaar goede prijzen en navenante inkomens. Ook de vorig jaar slecht scorende auberginetelers deden het dit jaar met het standaard product een stuk beter.

Vijftig telers met kasstroomprobleem

Aan de kostenkant vormt dit jaar voor sommige bedrijven de verhoging van de ODE een flinke tegenvaller. Met name belichtende groentetelers die zelf niet of onvoldoende elektriciteit opwekken, en dus stroom inkopen, zagen hun energierekening alleen al door deze heffing met gemiddeld bijna € 40.000 toenemen.

Ook hadden alle ondernemers in de arbeidsintensieve tuinbouw te maken met extra arbeidskosten voor het veilig maken van de werkplekken en het vervoer van en naar het werk van arbeiders. Volgens de berekeningen van WER hebben, waar hogere kosten samenkwamen met (sterk) verminderde omzet, zo’n 50 glasgroentebedrijven dit jaar te maken met een negatieve kasstroom. Die kan niet worden opgevangen uit eigen vermogen of met uitstel van financieringsverplichtingen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.