Doorgaan naar artikel

Verkoop vrachtwagens groente en fruit leidt tot claim

Het beeldmerk van een groentenhandel of -campagne is overdraagbaar bij verkoop van bijvoorbeeld een vrachtwagen. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland.

Een fotografe had een zaak aangespannen tegen een groentenhandel nadat zij meende haar afbeelding op andere vrachtwagens te zien. Daarvoor waren geen rechten betaald, stelde de fotografe. De fotografe had die campagne voor het eerste groentenbedrijf ontworpen.

Rechten doorgeven bij verkoop

In werkelijkheid ging het om de verkoop van enkele vrachtwagens van een groentenhandel aan een ander bedrijf uit die branche die in de foto’s een andere bedrijfsnaamsticker had aangebracht. Dat mag, oordeelt de rechter. Daarmee mag een bedrijf de rechten dus doorgeven aan andere bedrijven. In dit geval via de verkoop van vrachtwagens met bestickering.

Claim

De fotografe had het beeld op de vrachtwagen ontworpen met bedrijfsnaam van het eerste bedrijf. Die mag bij verkoop de rechten dus overdragen, ook als deze wordt aangepast met andere bedrijfsnaam. De fotografe claimde een schade van € 21.310, maar moet nu de kosten van het proces betalen en kosten van advocaten van het handelsbedrijf van € 8.000.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin