Glas

Nieuws

Aardwarmte Maasdijk krijgt SDE+subsidie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft SDE+subsidie toegekend aan het aardwarmteproject aan de Lange Kruisweg in Maasdijk.

Het verkrijgen van de subsidie is een belangrijk onderdeel in de verdere ontwikkeling van dit project, volgens Energie Transitie Partners (ETP). ETP ondersteunt de warmtecoöperatie onder andere bij financiering, techniek en ontwerp van het warmtenet. De realisatie komt hierdoor weer een stap dichterbij. Het college van B&W van de gemeente Westland heeft onlangs ook ingestemd met een aardwarmteproject op de locatie Lange Kruisweg 24 in Maasdijk. Het besluit was nodig omdat de locatie in een gebied ligt dat voor herstructurering is aangewezen.

Project nu inrichten en uitwerken

Het aardwarmteproject kan nu verder worden ingericht en uitgewerkt in samenwerking met de betrokken glastuinbouwondernemers en warmtecoöperatie Maasdijk. Tevens vindt onderzoek plaats naar hoeveel warmte hier in potentie te winnen valt en hoe deze het beste te verdelen is. Verder wordt de indeling van de locatie onderzocht. De eerste werkzaamheden starten naar verwachting op zijn vroegst in de zomer van 2020.

90% van de huidige aaardwarmteprojecten in Nederland zijn geïnitieerd vanuit de glastuinbouw. - Foto: Peter Visser
90% van de huidige aaardwarmteprojecten in Nederland zijn geïnitieerd vanuit de glastuinbouw. - Foto: Peter Visser

Warmtecoöperatie Maasdijk

Onderzoek heeft aangetoond dat er aan de Lange Kruisweg in Maasdijk aardwarmte diep in de ondergrond aanwezig is. Als deze warmte omhoog wordt gepompt, is deze te benutten voor het verwarmen van glastuinbouwbedrijven in de directe omgeving. Het gebruik van aardwarmte is perfect in de kassen, omdat deze besparing van aardgas een forse verduurzaming tegen een stabiele kostprijs oplevert.

Tuinders kunnen zich nog aansluiten

Glastuinbouwondernemers uit het gebied Maasdijk en ’s-Gravenzande (omgeving Groeneweg) kunnen zich nog steeds aansluiten bij de warmtecoöperatie Maasdijk. Naar verwachting wordt in september een oprichtingsvergadering gehouden, waarna de warmtecoöperatie officieel wordt opgericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.