Doorgaan naar artikel

Nieuwe tegenvaller voor tweede aardwarmteproject Vogelaer

De boring van de tweede geothermieput van Vogelaer in Poeldijk heeft opnieuw een tegenvaller opgelopen. Eerder kwam een boorkop definitief vast te zitten in het boorgat.

Deze keer ging het mis met het vastzetten van de buizen. In januari dit jaar waren de boorwerkzaamheden voor de derde sectie van de injectieput afgerond. Daarna moesten de buizen in de grond worden vastgezet met cement. Dit liep echter niet volgens plan. Er is nog een andere methode toegepast om het cement achter de ’liner’ te kunnen pompen, maar dat was vergeefs.

“Het is ons niet gelukt om een stroming op gang te krijgen achter de liner”, laat woordvoerder Carola van Kester weten. “Het is daarmee aannemelijk dat er sprake is van een natuurlijke afsluiting tussen de aardlagen. Dit wordt momenteel verder onderzocht.”

Grote kosten

Het oorspronkelijke plan om vervolgens verder te gaan met de productieput kan nu ook niet doorgaan. Besloten is om beide putten van het doublet voorlopig af te sluiten. Er vindt een evaluatie plaats en er wordt een plan gemaakt op welke wijze en wanneer de putten op een later moment kunnen worden afgemaakt.

Met de vertraging zijn grote kosten gemoeid. “We moeten de boortoren afbreken omdat hij al voor een ander project is ingepland. Daarna moet hij weer worden teruggezet. Het huren van een boortoren gaat om grote bedragen per dag.”

Wkk als backup

De belangrijkste groep afnemers zouden de tuinders zijn die eerder bij Green Well Westland waren aangesloten. Zij kregen in 2020 problemen met hun aardwarmtebron. In 2022 werd Green Well overgenomen door Vogelaer met de bedoeling om de tuinders vanuit een tweede bron van warmte te voorzien. Verder is het plan om een paar nieuwe klanten aan te sluiten. De voormalige klanten van Green Well zijn goed geïnformeerd over de situatie. Voor hun warmtevoorziening maken ze al een tijd gebruik van hun wkk. “Dit levert nog geen grote zorgen op”, zegt Van Kester. “We gaan ervan uit dat het een goed werkende geothermiebron wordt.”

Hoeveel warmte levert het op?

Het project loopt naar verwachting een half jaar vertraging op. Dat betekent dat de eerste warmtelevering die voor deze zomer stond gepland, naar de winter verschuift. “Dan is er ook de meeste behoefte aan warmte”, aldus Van Kester. De aansluiting op het Warmtenetwerk Westland is nog steeds beoogd voor 2027.

In de nieuwe bron is nog geen water omhoog gepompt. Het is dus ook niet bekend hoeveel warmte deze bron gaat leveren. Maar omdat hij in dezelfde omgeving en op dezelfde diepte ligt als het eerste doublet, is de verwachting dat de opbrengst vergelijkbaar zal zijn.

Vogelaer 1 levert sinds 2017 aardwarmte aan 18 glastuinbouwbedrijven. Hier zijn geen problemen mee geweest.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin