Glas

Nieuws

NVWA vindt geen tomatenvirus ToBRFV na inspecties

In de eerste weken van onderzoek naar ToBRFV heeft de NVWA op 17 tomatenbedrijven geen mogelijke besmettingen aangetroffen.

Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) desgevraagd. Er zijn nu 17 tomatenbedrijven bezocht, nadat de Europese Commissie landen in mei opdracht gaf tot zo’n monitoring op het riskante tomatenvirus.

Het onderzoek gaat in een laag tempo. Er mag vanwege hygiënemaatregelen volgens de instructie van de inspecteurs ook maar 1 bedrijf per dag bezocht worden. De bedrijven worden willekeurig gekozen, dus zonder rekening te houden met eerdere signalen over besmettingen.

Gangpaden bekijken

Het gaat om visuele inspecties. Inspecteurs lopen volgens een voorgeschreven instructie over een aantal paden in een kas. Mocht er een vermoedelijke besmetting gevonden worden, dan gaat een monster naar het Nationaal Referentie Centrum van de NVWA in Wageningen voor diagnose.

Bij een besmetting gaat het bedrijf op slot, maar vervolgmaatregelen zijn nog niet duidelijk, laat de NVWA weten. “Binnen de NVWA wordt dan een overleg gestart om deze vondst te bespreken”, aldus de autoriteit.

Vondst melden aan Europese Commissie

De NVWA is wettelijk verplicht een vondst van ToBRFV te melden aan de Europese commissie en andere lidstaten. Daarnaast zijn er internationale afspraken dat lidstaten – bij verandering van de peststatus van een organisme – dit te melden aan internationale plantenziekteorganisaties als EPPO en IPPC. Recent kwam daar de melding vandaan dat de uitbraak in Duitsland beëindigd is.

Standaard onderzoek op bedrijven

De NVWA bezoekt jaarlijks 125 tomatenbedrijven, 125 paprikabedrijven en 125 komkommerbedrijven voor standaardonderzoek naar meerdere quarantaine-organismen. Daarin wordt nu ook ToBRFV meegenomen, hoewel het geen quarantaine-organisme is.

Of registreer je om te kunnen reageren.