Glas

Nieuws

Opnieuw windhoos in glasgebied Huissen

In Huissen zijn dinsdag opnieuw glastuinbouwbedrijven getroffen door een windhoos. Het gebied werd ook in 2014 en 2105 getroffen.

Interpolis meldt dat schademeldingen zijn binnengekomen uit Huissen en Bergerden. Uit alle oostelijke provincies tezamen kwamen 200 meldingen van stormschade. De glastuinbouwschade was voornamelijk in Huissen. Het betrof een zeer lokale windhoos. Vandaag vliegt Interpolis boven dit gebied om foto’s te maken. Met de data kan de verzekeraar noodoplossingen treffen en het herstel in gang zetten.

Wind kwam voor de regen

Komkommerteler Jan Aaldering was in 2014 en 2015 zwaar getroffen, maar bleef nu uit de problemen. “We zitten meer in het westen hier, ik hoor dat het oosten zwaarder is getroffen. Ik denk doordat de wind eerst kwam voor de regen, waren veel ramen nog open. Zelf heb ik op de computer gekeken, maar de klimaatbox gaf normale waardes aan. Dus ben ik naar bed gegaan.”

Geen productschade

De afzetorganisatie Gijs-streekselecties heeft meerdere telers in het gebied en weet van materiële schade bij telers, maar geen ‘productschade’. “We hebben nog niet alle telers in het gebied gesproken”, laat het bedrijf weten. Ook het handelsbedrijf Triple Fruit uit Geldermalsen heeft geen signalen van het aardbeienbedrijf Royal Berry in Bergerden dat leveringen in gevaar zijn. “Dan zal er wel geen schade zijn”, stelt Triple Fruit. Het teeltbedrijf Royal Berry ligt in de strook bedrijven waar de windhoos over trok, maar was zelf niet bereikbaar voor commentaar. De meeste getroffen bedrijven in het gebied zijn sierteeltbedrijven, aldus één van de telers uit Huissen.

Rustig in het Westen

Hoewel de meeste buien dinsdag over het westen van Nederland trokken, zijn uit teeltgebieden in Westland en Zeeland (Terneuzen) geen schademeldingen gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.