Glas

Nieuws

EU bereidt maatregelen ToBRFV voor

De Europese Commissie bereidt maatregelen voor om introductie van ToBRFV van buiten de EU en verspreiding ervan tegen te gaan.

Maatregelen zullen primair gericht zijn op zaad en mogelijk jonge planten van tomaat en paprika. De NVWA gaat onderzoek doen naar mogelijke besmettingen in Nederland.

Europees overleg

Dat stelt de NVWA na Europees overleg afgelopen week in de Standing Committee of Plant Health in Brussel. Meerdere lidstaten zijn voorstander voor EU-maatregelen, bleek afgelopen week. Dat kan gaan om eisen aan zaad en mogelijk jonge planten van tomaat en paprika afkomstig uit derde landen. Ook kan het maatregelen bevatten die ingaan in geval van vondsten bij zaadproductie of bij jonge planten in de EU. De Europese Commissie zal een ontwerptekst opstellen voor ‘tijdelijke EU maatregelen’ en deze eind mei presenteren.

Zaad als besmettingsbron

De Europese Commissie gaat er vanuit dat zaad een besmettingsbon kan zijn voor internationale verspreiding van het virus. Dat is gebleken uit contacten tussen Brussel en Australië. Volgens de NVWA heeft Australië recent noodmaatregelen ingesteld tegen ToBRFV.

Maatregelen NVWA

Er is onduidelijkheid over de verspreiding in Europa. De NVWA zal deze zomer via een ‘survey’ onderzoek doen naar eventuele verspreiding van ToBRFV in Nederland.

De NVWA denkt bovendien dat EU-maatregelen zoals ruiming bij uitbraken te zwaar zijn. De impact op tomatenbedrijven zal daarmee groter zijn dan de impact van het virus zelf. Wel acht de NVWA het verstandig dat strengere maatregelen worden ingevoerd voor zaad van paprika of tomaat om verspreiding te voorkomen.

TuinbouwAlert, het crisisplatform voor Glastuinbouw Nederland, Plantum, GroentenFruit Huis en supermarkten, kon donderdag 2 mei niet reageren omdat de uitkomst van het overleg in Brussel nog niet is besproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.