Glas

Nieuws

Aanleg windmolen ondanks slagschaduw op kas

De aanleg van een windmolen in de gemeente Peel en Maas gaat door, maar met aanpassingen om de slagschaduwwerking te verminderen voor een nabijgelegen kas.

Dat blijkt uit de behandeling van een reeks beroepszaken tegen het gemeentelijke besluit om de aanleg van windmolenpark toe te staan in het buitengebied van Egchel-Panningen-Beringe met een capaciteit van 20 MWatt en een maximale hoogte van 210 meter.

De teler in dat gebied voerde het bezwaar aan dat de slagschaduw hem vooral zou treffen omdat het werkklimaat in de kas er slechter van zou worden. Hij vreesde dat hij moeite zou vinden personeel te vinden vanwege de windmolens.

Overlast precies berekend

De rechtbank Limburg heeft het beroep naast zich neergelegd, na analyse van de slagschaduwhinder. Die hinder zou op jaarbasis slechts 70 uur zichtbaar zijn. En als rekening gehouden werd met werktijden, zou de overlast beperkt worden tot 7 uur per jaar. Van een onaanvaardbare overlast is dus geen sprake, oordeelt de rechter die ook 8 andere eisen afwees.

Bij de behandeling van de zaak werd door de bouwer toegezegd dat zou worden meegedacht over aanpassingen om de overlast te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.