Glas

Nieuws laatste update:5 dec 2019

Kassen Waddenglas met nieuw energieconcept

Het consortium van bedrijven dat kassen wil bouwen in glastuinbouwgebied Waddenglas mikt op een nieuw energieconcept.

Een combinatie van bedrijven van toeleveranciers aan de teelt onderzoekt de haalbaarheid van nieuwbouw in Friesland op 40 hectare van het gebied Waddenglas. Een van de bedrijven is kassenbouwer. Bij die bouwplannen zoekt het consortium naar een nieuw energieconcept, blijkt uit navraag bij de gemeente Waadhoeke. De bedrijven zijn namelijk niet van plan gebruik te maken van de opsporingsvergunning voor aardwarmte die is afgegeven aan teeltbedrijf A.C. Hartman, laat de gemeente Waadhoeke weten. De gemeente was eerder betrokken bij die vergunningsaanvraag.

Luwte

Het consortium heeft verzocht uit de publiciteit te blijven om in luwte aan de plannen te kunnen werken. De optie op koop loopt echter eind januari af, waardoor mogelijk snel duidelijk wordt of de plannen haalbaar zijn zonder gebruik te maken van aardwarmte.

Niet duidelijk is welke mogelijke verwarmingsvormen de bedrijven op het oog hebben. De bedrijven liggen 2 kilometer van de Noord-Friese kust. Of de partijen bijvoorbeeld aquathermie onderzoeken is niet duidelijk.

A.C. Hartman

Het nabijgelegen teeltbedrijf A.C. Hartman is recent verkocht aan handelsbedrijf Best Fresh Group. Daarbij zijn ook de wkk’s overgenomen door Best Fresh Group, blijkt uit de afwikkeling van het faillissement. Eigenaar Ennatuurlijk heeft ingestemd met de verkoop aan de nieuwe eigenaar. Best Fresh Group is volgens bronnen niet betrokken bij het consortium dat aan plannen werkt voor Waddenglas.

Of registreer je om te kunnen reageren.