Glas

Nieuws

Bonuspunten PlanetProof bij laag gasverbruik kas

Telers met een laag gasverbruik in kassen krijgen bonuspunten voor teeltcertificaat On the Way to PlanetProof.

Dat blijkt uit het conceptschema dat volgende week in een openbare hoorzitting besproken wordt door Stichting Milieukeur. Bij overschrijding van de emissienorm (die past bij het product en teelt) moet een plan van aanpak gemaakt worden om de norm in 2021 wel te halen. Bij de berekening wordt rekening gehouden met de specifieke energiebehoefte van het gewas, de teeltperiode en de buitentemperatuur in de teeltperiode.

Actieve stofnorm

Het schema (zie de link onderaan het artikel) is verduidelijkt en verfijnt voor afzonderlijke gewassen. Zo is voor de groep zachtfruit de actieve stofnorm voor rode bessen verruimd, omdat het een gevoelige teelt is.

In het concept teeltschema zijn punten uit het schema voor Zuid-Europa overgenomen. Zo is daar een hogere frequentie voor residue-analyse opgenomen, omdat het risico van niet toegestaan middelengebruik hoger wordt ingeschat. Daarom wordt voorgesteld bij nieuwe bedrijven in PlanetProof standaard een residue-analyse uit te voeren, en vanaf het tweede jaar van deelname een steekproefsgewijze analyse van 25% van de deelnemende bedrijven te houden.

Intrekking

Er wordt duidelijkheid verschaft over consequenties bij het twee jaar op rij niet voldoen aan kleinere tekortkomingen. Als deze niet binnen een maand worden opgelost, leidt dit straks tot intrekking van het certificaat van het betreffende product.

Tekst gaat verder onder de tweet

Geen schema voor telers buiten EU

Stichting Milieukeur (SMK) richt zich voorlopig alleen op certificatie binnen Europa. Voor het eind van dit jaar zal worden besloten het certificatieschema voor citrus in Zuid-Afrika, vanwege het wegvallen van deelnemers, op non-actief te stellen, schrijft SMK. Volgend jaar zal de organisatie opnieuw beoordelen of voor regio’s buiten Europa, zoals Noord-Afrika, een certificatieschema moet worden ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.