Glas

Nieuws

Geen ruiming na ToBRFV in Engeland

Het Verenigd Koninkrijk zal bij een nieuwe besmetting van ToBRFV niet een gewasruiming opleggen.

Nederlandse en Belgische eliminatieprotocollen die recent zijn opgesteld, gaan ook niet uit van ruiming van gewas. Het uitbraakprotocol in het Verenigd Koninkrijk draait om het indammen van verspreidingsrisico’s en heeft daarmee overeenkomsten met het Nederlandse en Belgische protocol.

Eigen initiatief

In juni werd een kas in Kent ontruimd, maar dat besloot de teler op eigen initiatief. De teler heeft grondige ontsmetting laten verrichten na de ontruiming met formaline, bleek, waterstofperoxide en het middel Menno florades. Van de kasoppervlakken zijn vervolgens uitstrijkjes genomen en op testplanten aangebracht, zonder dat deze planten besmet raakten.

Aangescherpt protocol

In Nederland werkt de sector met de NVWA aan een aangescherpt protocol. Het Hygiëneprotocol was al sterk gericht op preventie. Het voorkomen van verspreiding vanuit eventueel aangetaste bedrijven zal extra aandacht krijgen in het nieuwe protocol. Voor de techniek van reinigen zijn ook aanvullingen te verwachten. Door aanvullend onderzoek is meer bekend over de werking van reinigingsmiddelen op dit virus, liet TuinbouwAlert al weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.