Doorgaan naar artikel

Britse supermarkten mogelijk samen in distributie

Supermarktketen Marks&Spencer gaat mogelijk samenwerken met online supermarkt Ocado. Een fusiebesluit voor Asda en Sainsbury’s is uitgesteld.

Beide stappen van Marks&Spencer met Ocado en Asda en Sainsburys kunnen forse consequenties hebben voor Nederlandse bedrijven. Bij fusies en bundeling worden productstromen samengevoegd en vallen leveranciers af.

De beurskoers van Marks&Spencer liep maandag op na het bekend worden van de gesprekken over samenwerking. Het zou betekenen dat de Britse keten haar online verkoop van voeding op peil kan brengen. Daarin slaagde het tot dusver niet. Ocado is een snelgroeiende online supermarkt met bijvoorbeeld 42 soorten tomaten in het assortiment.

Samenwerkingsvorm

De samenwerking kan betekenen dat Ocado in haar distributienetwerk ook klanten van Marks&Spencer gaat beleveren. De online supermarktketen Ocado heeft al een samenwerking met de Britse ketens Morrisons en Waitrose. Dat gaat om verschillende samenwerkingsmodellen die dienstverlenend zijn of waarbij Ocado de totale voedingsverkopen overneemt. Niet duidelijk is op welke van de 2 modellen Marks&Spencer mikt en of en hoe het een verdere samenbundeling van inkoop betekent.

Besluit fusie Asda en Sainsbury‘s

De Britse supermarktwereld staat mogelijk vlak voor een grote fusie van Asda en Sainsbury’s. Afgelopen week werd bekend dat de Britse kartelautoriteit naar verwachting eind april een besluit neemt over de fusie van beide winkelketens. Dat zou een nieuwe marktleider in voedingsverkopen in het Verenigd Koninkrijk opleveren. Het kartelbesluit is 8 weken vertraagd. Onder Nederlandse afzetorganisaties wordt dat besluit met spanning afgewacht. Zelf stellen de 2 supermarktketens dat een fusie tot een kwaliteitsverbetering van groente en fruit zal leiden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin