Glas

Nieuws laatste update:14 jan 2019

Bijzonder fusieproces Looye en RedStar mislukt

Looye Kwekers en RedStar gaan niet samen, omdat geen overeenstemming werd bereikt tussen beide familiebedrijven over de zeggenschap.

In juli maakten beide bedrijven bekend een samengaan te onderzoeken, waardoor een tomatenbedrijf van € 180 miljoen zou ontstaan. Beide bedrijven zeggen nu zelfstandig verder te gaan.

Bijzondere constructie

De beoogde constructie voor de houders van aandelen was een bijzondere. Een Liefdadigheidsstichting Theo en Sophia van der Kaaij zou een aanzienlijk aandelenpakket krijgen. De stichting zou de waarden van het bedrijf bewaken. Het doel was om kapitaal op lange termijn zoveel mogelijk in de onderneming te houden. Met het dividend zouden goede doelen gesteund, zoals educatie over tomaten telen in Kenia. Het concept bestaat nu ook in Looye Kweker (Stichting De Eijk).

Ook een nasleep bij RedStar uit de FresQ-tijd met GMO-terugvordering maakte fusiegesprekken ingewikkelder.

Borging bedrijven

Beide families onderzochten de stap van samengaan om voor de lange termijn de waarden van het bedrijf te borgen voor de volgende generaties en als zelfstandig familiebedrijf door te kunnen groeien.

‘Beste resultaat ooit’

Wel laat het bedrijf Looye weten dat in 2018 het bedrijf het beste resultaat en omzet haalde uit haar bestaan, ondanks de lastige zomer. In het persbericht zegt Jos Looije namens Looye Kwekers: “Het is erg jammer dat onze bedrijven niet samengaan, aangezien er voordelen aan zouden zitten voor de bedrijven zelf en de klanten. We gaan uit elkaar met respect.” Cor van der Kaaij (RedStar) noemt het ook jammer dat de samenwerking geen gestalte heeft gekregen, “omdat beide bedrijven goed bij elkaar passen en elkaar uitstekend aanvullen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.