Glas

Nieuws laatste update:22 jan 2019

5 telersverenigingen ontvangen € 133 miljoen GMO

5 telersverenigingen ontvangen de komende 5 jaar € 133 miljoen uit de GMO-regeling.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) die deze regeling uitvoert namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Telers van groenten en fruit kunnen zich vrijwillig aansluiten bij een erkende producentenorganisatie om deel te nemen aan gezamenlijke programma’s, schrijft RVO.nl ook. 1 van deze 5 aanvragen is afkomstig van een nieuw erkende producentenorganisatie, de Coöperatie DOOR.

Subsidie op investeringen

Via de gemeenschappelijke marktordening (GMO) Groenten en Fruit geeft de EU-subsidie op investeringen en kosten aan producentenorganisaties van groenten en fruit. Het accent ligt op innovatie en duurzaamheid. De producentenorganisaties hebben tot en met 2023 ruim € 133 miljoen aangevraagd, waarvan € 18 miljoen voor 2019.

Schommelingen inkomen beperken

De producentenorganisaties worden met deze regeling gesteund in hun kwaliteits- en duurzaamheidsbeleid in hun producten en in het productieproces. Verder heeft deze subsidie tot doelstelling om schommelingen in inkomens van telers te beperken en het verhogen van consumptie van groenten en fruit. Subsidiabele posten zijn personeelskosten, duurzame productiemiddelen, overige kosten en algemene kosten, schrijft RVO.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.