Glas

Nieuws

ACM ziet geen concurrentieprobleem tomatenmarkt

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet geen gevaar voor misbruik van marktmacht bij een samengaan van Looye Kwekers en RedStar.

Dat was al bekend. Maar om tot die conclusie te komen heeft de ACM een snelle scan uitgevoerd met duidelijke conclusies over de tomatenmarkt. Dat stelt de kartelautoriteit in een toelichting op het concentratiebesluit op het geplande samengaan van de 2 tomatenbedrijven.

Productafbakening

Zo ziet de ACM voldoende grote bedrijven als concurrent van de nieuwe combinatie Looye Kwekers. Ook heeft ACM het effect van aanbodsubstitutie meegewogen in die markt. Een tomatenteler buiten het segment van smaakrassen kan vrij gemakkelijk toetreden tot die markt waarop Looye Kwekers actief is. De ACM heeft dat geconcludeerd in haar markt- of productafbakening voor smaaktomaten.

Nederland en daarbuiten

ACM keek ook naar de geografische markt waarop Looye Kwekers zich begeeft. ‘Op de kleinst afgebakende markt’ is geen sprake van concurrentieverstoring, blijkt uit die vluchtige analyse. Daarmee ligt het voor de hand dat ACM naar de Nederlandse markt kijkt. Een verdere analyse van de internationale markten is daardoor niet uigevoerd, omdat het probleem van marktmisbruik op de Nederlandse markt al afwezig is. Bovendien heeft Looye in de nieuwe combinatie een sterke internationale focus in de afzet. Daarmee verwatert eventuele marktmacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.