Glas

Nieuws

Van Geel prijst glansrol glastuinder in Klimaatakkoord

De rol van de glastuinbouw in het vandaag (10 juli) gepresenteerde Klimaatakkoord is ‘buitengewoon ambitieus’. Dat zegt Pieter van Geel, voorzitter van de sectortafel Landbouw en Landgebruik.

Vanmiddag is in Den Haag door Ed Nijpels het Klimaatakkoord overhandigd aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. De glastuinbouw heeft buitengewoon ambitieuze voorstellen op tafel gelegd, aldus Pieter van Geel bij de presentatie van het akkoord. De sector zou in 2040 al CO2-neutraal zijn en onderweg in 2030 al de dubbele CO2-reductie gerealiseerd hebben ten opzichte van wat het regeerakkoord de sectoren vraagt.

Van Geel tekende daarbij aan dat de glastuinders, door het opruimen van wkk’s (warmte-krachtkoppeling), gaan veranderen van producent in consument van elektriciteit. En dat tuinders ook op zoek moeten naar de levering van externe CO2 voor de groei in hun kassen.

Artikel gaat verder onder de tweet.

3,5 megaton minder een makkie?

Tegenover die ambitie stelde Van Geel zijn teleurstelling over hoe moeizaam afspraken voor CO2-reductie in de veeteelt tot stand komen. “Die 3,5 megaton minder CO2 zou een makkie moeten zijn”, zei men tegen Van Geel toen hij aan deze klus begon. Hij is ondertussen tot de conclusie gekomen dat voor de gevraagde reductie een veel bredere heroriëntatie en een complete systeemverandering nodig is.

Lees ook: Van Geel: Het zal echt anders moeten

Consument moet meedoen

Een systeemverandering waar overigens niet alleen de boeren en de tuinders mee aan de gang moeten, maar ook de consument. De 2 grote doelstellingen waar de inzet van de consument onmisbaar is: een halvering van de voedselverspilling en een omdraaiing van de procentuele verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten van 60-40 naar 40-60.

Lees ook:

Of registreer je om te kunnen reageren.