Doorgaan naar artikel

Greenyard: groei Nederland en krimp buurlanden

Greenyard meldt een goede groei bij de Nederlandse divisie Bakker en volumeverlies in Duitsland en België.

Dat blijkt uit de publicatie van de cijfers van het Vlaamse groente- en fruitconcern over het jaar 2017/2018. De divisie Bakker Barendrecht wordt in de paragraaf over de versdivisie geroemd. De groei van omzet en winst is ‘consistent en stabiel’, schrijft het concern. Bakker wordt bovendien ‘het sterkste voorbeeld van onze klantenfocus-strategie’ genoemd.

In Duitsland en de eigen thuismarkt België verloor Greenyard juist volume. Vooral in Duitsland is volume en daardoor winst weggevloeid. De totale omzet vers (groente en fruit) daalde 1,9%. Daar staat groei tegenover in de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland.

Verbeteringen in het commerciële proces leidden recent tot een akkoord met supermarktketen Carrefour over belevering van supermarktondernemers in kleine eenheden (First in Fresh).

Prijsdruk

In het afgesloten boekjaar kwam de omzet van de groep (inclusief diepvries en tuinbouw) met € 4,18 miljard circa 1,7% lager uit dan het jaar ervoor. Dat was al bekend. Ook de winst na belasting daalde 3,8% naar € 140,2 miljoen. Topman Hein Deprez stelde dat de resultaten onder de verwachting bleven door prijsdruk en eenmalige kosten. Zo is voor meer dan € 9 miljoen euro aan extra kosten gemaakt in vooral het afgebroken traject voor de overname van Dole.

Herstructurering Duitsland

In het afgelopen boekjaar is fors geïnvesteerd in herstructurering, vooral in Duitsland. Greenyard sloot 2 distributiecentra in Duitsland en optimaliseert haar activiteiten met de nieuwbouw van 2 andere centra.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin